„Trebuie să fim activi şi să vorbim cu glas tare despre rolul pe care l-a avut şi Bucovina în unirea cu România”

Academicianul Răzvan Theodorescu a anunţat, vineri, la Suceava, că a propus ca Prezidiul Academiei Române să participe, în 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, la Suceava, la acţiunile de celebrare a Unirii Bucovinei cu Ţara.

Theodorescu a spus, în cadrul unei manifestări organizate la Muzeul de Istorie din Suceava de vernisarea expoziţiei „Comorile Peleşului”, că în cadrul Academiei Române s-a discutat despre acţiunile care vor fi făcute cu ocazia Anului Centenar şi că s-a decis ca în 27 martie, la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Ţara, să fie prezent Prezidiul Academiei Române la Chişinău şi apoi, a doua zi, la Iaşi.

„Vom face un adevărat desant în 27 martie la Chişinău şi a doua zi la Iaşi şi vom reface ceea ce s-a întâmplat cândva”, a spus Theodorescu.

El a arătat că a propus o acţiune similară şi la Suceava.

„Am întrebat ce vom face cu cealaltă unire, cu momentul Bucovina, în toamnă. Am propus tot eu ca, cu acel prilej, acelaşi Prezidiu al Academiei să vină la Suceava, iar colegii noştri, câţiva membri ai Academiei de la Cernăuţi, au spus că putem să venim cu două autobuze pline cu intelectuali de la Cernăuţi la Suceava”, a spus Theodorescu.

Prezent la această acţiune, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Suceava este zona unde, în acest an centenar, se întâmplă ceva şi a amintit de expoziţiile care se organizează şi care au plecat deja, cum este expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” care a fost deja inaugurată la Iaşi, va fi prezentată apoi la Bucureşti, Bistriţa şi de 1 decembrie la Alba Iulia, dar că şi la Suceava sunt primite noi expoziţii ce întregesc paleta „pentru ochi şi pentru suflet”.

„Avem foarte multe evenimente în Anul Centenar. Am avut onoarea să prezint Programul Centenar la Palatul Cotroceni. În 27 martie, de ziua unirii Basarabiei cu Ţara, deschidem simultan expoziţii la Chişinău, Suceava şi Alba Iulia. Dorim să punctăm şi să subliniem tot timpul că Bucovina este una dintre provinciile care s-a unit necondiţionat cu Ţara şi în acest an trebuie să fim activi şi să vorbim cu glas tare despre rolul pe care l-a avut şi Bucovina în unirea cu România”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava i-a oferit academicianului Răzvan Theodorescu insigna „Bucovina-100” pe care i-a şi prins-o pe reverul sacoului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: