Gheorghe Flutur:

Avem mere, cartofi, lapte din Polonia pentru că s-au asociat şi au investit

> Noi, însă, cununăm la nunţi cu banii de pe subvenţia europeană, pentru că Guvernul nu-i învaţă pe ţărani ce să facă cu subvenţia

Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că se impune ca Guvernul să facă programe prin care să înveţe fermierii cum să folosească subvenţia europeană pentru a deveni competitivi, pentru că acum ţăranii cunună la nunţi cu banii europeni, iar merele, cartofii sau laptele vin din Ungaria sau Polonia.

Flutur a spus în cadrul întâlnirii organizaţiilor PNL din judeţele Moldovei, care s-a desfăşurat sâmbătă la Bacău, că există o problemă a deficitului balanţei import-export „la păpică, la mâncare”.

„Eu, vă spun sincer, am fost ministru liberal al Agriculturii. (..) Simt că lipsesc programe prin care ţăranii să fie învăţaţi ce se facă cu subvenţia. Polonezii fac asta, ungurii fac asta. Asocieri, clustere. De aceea avem mere, cartofi, lapte din Polonia, pentru că s-au asociat pe piaţa românească şi noi cununăm la nunţi cu subvenţia europeană, pentru că Guvernul nu-i învaţă pe ţărani ce să facă cu subvenţia”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a spus că a auzit un socialist care cerea să se închidă podul peste Dunăre pentru că vin bulgarii şi vând zarzavaturile mai ieftin.

„Dorea să se închidă podul ca să vindem noi mai scump. Nu de aia am intrat noi în UE! Trebuie să lucrăm la competitivitate şi să investim pentru că trenul trece şi noi nu facem investiţii ca să concurăm cu ungurul sau cu polonezul”, a explicat liderul liberal.

Totodată, Gheorghe Flutur a arătat că s-a trecut de la criza locurilor de muncă la criza forţei de muncă şi a amintit că vineri, la Suceava, a avut o întâlnire cu şcoala germană de învăţământ dual, pentru că e nevoie de meseriaşi pentru ca investitorii să vină în zonă.

El a arătat că judeţele Moldovei sunt campioane la exportul de forţă de muncă, iar PNL va trebui să găsească răspuns la această provocare atunci când va veni la guvernare şi să identifice programul prin care forţa de muncă să rămână în ţară şi să fie stabilă.

„Cum stabilizăm forţa de muncă? Cum stabilizăm un tânăr care va şti că la pensie primeşte mai mult dacă nu-şi schimbă locul de muncă 10-15-20 de ani, cum fac polonezii? Atunci se va gândi de mai multe ori dacă mai pleacă în Italia sau rămâne acasă şi munceşte”, a spus Flutur.

El consideră că e nevoie de politici coerente şi rolul PNL este să vină cu reţete pe aceste teme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: