„Micaela Ghiţescu” la Cluj

Continuând să fie legat de Arboroasa (numele pe care i-l preferă Bucovinei), aşa cum ne mărturisea într-un interviu apărut în „Crai nou” Suceava, prin amintirile tatălui, Virgil Mihaiu Senior, care şi-a început cariera de medic în Vicov în anul 1940, şi de amintirea prietenului, poetul şi profesorul Viorel Dârja, Virgil Mihaiu – scriitor (cu prezentarea unuia din volumele sale de versuri, „Lusoromână punte de vânt”, şi în paginile noastre), jazzolog şi diplomat român, profesor de estetica jazzului, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry, întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabona şi ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia – a fost arhitectul unui eveniment remarcabil, desfăşurat pe 7 martie 2018, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: serata intitulată Inaugurarea Fondului de Carte „Micaela Ghiţescu” în contextul diplomaţiei culturale româno-luso-braziliene. Serata a dat expresie gratitudinii faţă de marea noastră traducătoare de literatură portugheză şi braziliană, care a decis să-şi doneze propria bibliotecă de specialitate, acumulată de-a lungul vieţii, Centrului Cultural Casa do Brasil şi Bibliotecii de Studii Latino-Americane din Cluj, instituţii patronate de cea mai veche (fondată în 1581) şi cea mai importantă Universitate din Cluj.

De la prof. univ. asoc. dr. Virgil Mihaiu, director onorific la Casa do Brasil şi la Biblioteca de Studii Latino-Americane, nu doar arhitectul evenimentului, ci şi moderatorul seratei, am aflat că „despre personalitatea Micaelei Ghiţescu şi despre propria lor experienţă în domeniul diplomaţiei culturale româno-luso-braziliene, au vorbit prof. univ. emerit Mihai Zamfir (ex-ambasador al României în Portugalia şi Brazilia) şi diplomatul Valeriu Turea (ex-ambasador al Rep. Moldova în Portugalia), brianţi intelectuali, diplomaţi şi cozeuri. În acelaşi spirit, au prezentat alocuţiuni Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul sus-amintitei Universităţi, şi Tudor Sălăgean, directorul MET”.

Serata a cuprins, de asemenea, „vernisajul admirabilei expoziţii de fotografii artistice semnate de Valeriu Turea, sub titlul Portugalia, ţara dorului răsare, şi minirecitalul de muzică braziliană, interpretat de vocalista Cristina Petrescu împreună cu grupul DinBrasil (alcătuit din studenţi la Universidade Federal do Cariri)”. Aceeaşi Cristina Petrescu a dat citire mesajului adresat de dna Micaela Ghiţescu celor prezenţi.

„Admirăm, a mărturisit dr. Virgiliu Mihaiu, demonstraţia de anduranţă a invitaţilor noştri de onoare, domnii Zamfir şi Turea (acompaniaţi de soţiile lor), care au rezistat voiajului de peste 10 ore de la Bucureşti la Cluj”, tot Domnia Sa mulţumind „cordialmente tuturor participanţilor”, cu un „mersi special poetei şi artistei plastice Zamfira Zamfirescu”, autoarea imaginilor foto de la inaugurare.

 Într-adevăr, un memorabil eveniment al legăturii vechi şi trainice scrise în pagini de carte de România, Portugalia şi Brazilia şi al cărţii cu numele Doamnei Micaela Ghiţescu în dedicaţii de la autori de primă mărime şi în ipostaza de traducător, adică de coechipier al scriitorului. Felicitări, gratitudine, dr. Virgil Mihaiu!

Dragi prieteni,

Vă mărturisesc că nu mă aşteptam, nu-mi doream şi nici nu-mi stă în fire să se facă atâta vâlvă pentru un gest normal din partea cuiva care nu poate lăsa în urma sa decât… tot numai cărţi!

Am admirat tot ce a făcut şi continuă să facă neobositul Virgil de când s-a întors acasă, şi m-am convins tot mai mult că locul acestor cărţi – smulse din sufletul meu – aici este. Atâta tot.

Regret că nu pot saluta şi îmbrăţişa personal pe toţi ca să vă mulţumesc pentru prezenţă. Doresc să o fac în mod special Domnului Tudor Sălăgean, gazda întâlnirii de astăzi în acest frumos Muzeu, Domnului Academician Ioan-Aurel Pop, căruia îi exprim cu acest prilej şi admiraţia mea, Domnului Profesor – pe care-l pot numi şi amic ? – Mihai Zamfir, care ştiu că a făcut un mare efort venind aici, şi Ex.S.Domnului Ambasador Valeriu Turea, de care rămân legată prin draga noastră Lisabonă, regretând că nu am fost în stare să dau curs invitaţiei Domniei-Sale de a merge la Chişinău.

 Micaela Ghiţescu

 

Micaela Ghiţescu, românca decorată de preşedintele Portugaliei cu prilejul vizitei de stat în România · Micaela Ghiţescu în Brazilia, cu Prinţul Poeziei Gilberto Mendoça Teles · Micaela Ghiţescu împreună cu scriitorul portughez Rui Zink şi cu Virgil Mihaiu, la ICR Lisabona · La inaugurarea Fondului de Carte „Micaela Ghiţescu”: Ioan-Aurel Pop, Mihai Zamfir, Valeriu Turea şi Virgil Mihaiu · Cristina Petrescu & grupul DinBRASIL al studenţilor brazilieni de la Academia de Muzică G. Dima Cluj

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: