„România e şi a voastră”

În ziua de 9 martie a.c. a avut loc la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” lansarea de carte „Blocaţi în labirint”, de George Nicolae Simion, un mare luptător pentru reunirea teritoriilor româneşti într-o singură ţară, România Mare. Lansarea cărţii nu ar fi fost posibilă fără aportul deosebit al Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare”– Bucovina al cărui preşedinte este prof.dr. Mugur Andronic. Acţiunea a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate unirii Basarabiei cu România.

Autorul cărţii, George Nicolae Simion este unul dintre iniţiatorii Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” care a luat naştere datorită unor tineri în fruntea cărora s-a aflat George Nicolae Simion. Până în prezent „Acţiunea 2012” a organizat sute de manifestări publice de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali din România şi Republica Moldova, precum şi a comunităţii internaţionale, cu privire la necesitatea realizării unităţii naţionale.

Sala „Elena Greculesi”, gazdă a multor manifestări culturale, a fost de astă dată plină cu elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” şi de personalităţi marcante ale vieţii culturale bucovinene.

Directorul bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, a ţinut să aducă aminte celor prezenţi faptul că în cadrul manifestărilor dedicate marelui eveniment istoric din viaţa poporului român are loc lansarea unei cărţi deosebite scrisă de un dăruit al cauzei naţionale, George Nicolae Simion. Moderatorul acţiunii, dl Mugur Andronic, în luarea sa de cuvânt, a evidenţiat momentul Unirii, iar cei de astăzi au obligaţia morală de a duce mai departe cauza înaintaşilor noştri. Vorbind despre carte, dumnealui a spus că „tomul «Blocaţi în labirint» este o evocare a prezentului în contextul istoriei pământurilor dintre Nistru şi Prut”. Autorul, George Nicolae Simion, a ţinut să spună în alocuţinea sa că „se vorbeşte despre noi ca despre noul val de unionişti. Sunt bucuros că sunt la Suceava şi aici mă simt ca acasă. Vreau să menţionez în continuare că «Blocaţi în labirint» este o carte care se adresează atât cititorului din Republica Moldova, cât şi celui din România. Cartea a fost tipărită la Chişinău, în 20.000 exemplare.”

George Nicolae Simion menţiona printre altele faptul că „Cei dintre noi care am fost în România suntem mai unionişti decât cei care nu au fost. Am scris aceasta carte cu gândul la moldovenii mei de peste Prut. Ca să vorbeşti despre Republica Moldova, astăzi trebuie să înţelegi ce se întâmplă peste Prut. Siria şi Republica Moldova sunt pe primele locuri în lume la emigraţie”. El a mai menţionat faptul că „Uniunea Europeană nu se va mai extinde, din cauza faptului că există o pseudo-republică Transnistria şi nu ştiu câţi dintre noi am mai vrea să fim complicii lui Stalin şi Hitler. Oamenii actuali din şcoala moldovenească mâine vor fi oamenii care vor conduce Republica Moldova şi, desigur, aceştia nu vor vrea unirea cu România. (…) Noi avem datoria morală de a face tot ce ne stă la îndemână pentru a face reunirea.”

Au urmat luările de cuvânt din partea unităţilor: Antoniu Flandorfer, ca reprezentant al Prefecturii, a declarat că acţiunea de faţă se înscrie în acţiunile premergătoare sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Inspectorul şcolar general Ghorghe Lazăr a menţionat faptul că „Vibrezi în momentele când cineva te apără. Să păstrăm treze simţămintele Unirii”. A mai adus în discuţie faptul că în anul 1977 a vizitat Chişinăul observând atunci că nu exista sentimentul că locuitorii dintre Nistru şi Prut sunt români: „Cred că acest fenomen va dănui mult timp şi este ştiut faptul că nu poţi aduce pe cineva lângă tine dacă el nu-şi doreşte.” Din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a luat cuvântul pr. Nicolae Horga: „ÎPS Pimen felicită şi îşi arată preocuparea constantă faţă de credinţa strămoşească şi de idealul de reunire a teritoriilor româneşti cu Ţara Mamă”. Doctorul Ioan Ieţcu în luarea de cuvânt a spus: „Lansarea de astăzi este un episod dintr-un serial lung, nesfârşit al întregirii României cu teritoriile furate: Bucovina (1774-1775) şi Basarabia (1812). Şi într-un caz şi altul, Poarta Otomană a dăruit cu uşurinţă Curţii de la Viena şi, mai apoi Rusiei, ceea ce nu era a turcilor. În 1940, din nou Kremlinul a socotit că are dreptul să mai răsluiască o dată România luând Basarabia. Este vorba de acea Rusie care a făurit homo sovieticus prin amalgamarea naţiunilor din imperiul său.” Emil Ianuş, venit special de la Rădăuţi la lansarea cărţii, a citit o poezie intitulată „Blocaţi în labirint”, dedicată autorului: „Citind eu ieri în fugă/ anunţul din ziar/ am înţeles mesajul/ succint şi lapidar/ Că azi la I.G.Sbiera/ vom fi la unison/ blocaţi în labirint/ de George Simion…!”

În încheierea manifestării dl Mugur Andronic a oferit diplome de excelenţă personalităţilor politice şi culturale ale judeţului: preşedintelui CJ, prefectului, ÎPS Pimen, inspectorului şcolar general, Aurel Buzincu, Gabriel Cărăbuş, dr. Ioan Ieţcu, Alis Niculică, Emil Ianuş.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: