Iniţiativa lui Ioan Bălan, adoptată de Senat

> Radarele pot fi amplasate doar pe maşini de poliţie şi doar poliţiştii în uniformă vor putea aplica sancţiuni

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a salutat votul aproape unanim dat, miercuri, de Senatul României, asupra iniţiativei legislative privind amplasarea radarelor Poliţiei Rutiere pe autospeciale inscripţionate cu însemnele şi înscrisurile distinctive.

 „Astăzi, cu 92 de voturi pentru şi un vot împotrivă, Senatul României a adoptat proiectul legislativ pe care l-am propus în toamna anului trecut şi pe care l-au susţinut şi alţi colegi din PNL. Propunerea noastră este ca ofiţerul de poliţie care constată şi sancţionează o contravenţie privind circulaţia pe drumurile publice să fie obligat să poarte uniforma de poliţist, cu înscrisurile şi însemnele distinctive. De asemenea, aparatele de măsurare a vitezei, care mai sunt denumite şi radare, să fie amplasate exclusiv pe autospecialele cu înscrisurile şi însemnele distinctive. În privinţa aparatelor de măsurare a vitezei de tip pistol, acestea să fie amplasate la cel mult 10 metri de autospeciala Poliţiei Rutiere” a menţionat Ioan Bălan.

El a precizat că a elaborat acest proiect de lege împreună cu deputatul Florin Roman şi au avut în vedere ca această iniţiativă să aibă un dublu rol.

„În primul rând, ne-am propus ca să mutăm accentul politicilor privind circulaţia pe drumurile publice de la sancţiune, care în România a devenit regula, la prevenţia încălcării normelor de circulaţie. O lege nu poate să urmărească doar aplicarea de sancţiuni! O lege trebuie orientată către obţinerea unui comportament dezirabil, către o conformare voluntară a cetăţeanului. Sancţiunea ar trebui să fie modalitatea de constrângere a celor care nu s-au conformat şi nu să devină în fapt regula. Orice şofer a constatat că atunci când un radar este inscripţionat şi pus la vedere în trafic, toţi şoferii respectă regulile de circulaţie, iar efectul legii este îndeplinit” a menţionat deputatul.

El a menţionat că un al doilea scop al legii este de a creşte respectul cetăţenilor faţă de munca ofiţerilor de poliţie.

„Nu mai este o noutate că ofiţerul de poliţie a ajuns să fie tot mai puternic presat, prin norma de amenzi impusă de şefi, să se ascundă prin tufişuri pentru a sancţiona conducătorii auto. Ofiţerul va câştiga mai mult respect din partea conducătorilor auto, iar cei certaţi cu legea nu vor mai putea contesta atât de uşor procesele-verbale de contravenţie” a mai declarat Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!