„Cu siguranţă, nu e uşor să fii tânăr şi să iei parte la provocările vieţii de adult”

Louana Popovici

Interviu cu LOUANA POPOVICI, purtător de cuvânt la Primăria Rădăuţi

„…A lucra în administraţia publică este o provocare, mai ales ca tânăr. Însă cu o echipă deschisă către comunicare (cu un mediu de lucru care încurajează iniţiativele şi este îndreptat către dezvoltare), activitatea devine nu mai uşoară, ci productivă”

Sunteţi o prezenţă relativ nouă în viaţa comunităţii, v-aţi afirmat ca om de televiziune, vorbiţi-ne despre parcursul dumneavoastră (anii de şcoală, profesori preferaţi).

– Sunt născută în anul 1993, sunt originară din Siret, acolo am studiat la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă”, profilul Filologie. Am continuat cu studiile de licenţă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice, specializarea Sociologie. Mi-am descoperit pasiunea pentru acest domeniu odată cu participarea la olimpiadele naţionale de sociologie, astfel având ocazia să descopăr lucruri extraordinare, însă dincolo de manualul elementar de la şcoală. Doamna profesor Petruc Oana a privit întrebările mele constante şi dorinţa de a excela ca fiind oportunitatea de a-mi oferi materiale pe care le studiam abia în primul an de facultate, însă în momentul în care un tânăr este pasionat, nu cred că există vreo limită privind cărţile la care ar trebui să aibă acces.

Sunt un „sociolog cu acte în regulă”, pregătit să-şi desfăşoare activitatea în domenii diverse, dar care au acelaşi lucru în comun: socializarea, deschiderea faţă de noutate, studiul constant al realităţii, susţinerea ideilor pe baza argumentelor, un sociolog rebel care nu se mulţumeşte doar cu un punct de vedere, ci cu o privire de ansamblu. Mai apoi, din dorinţa de a veni mai aproape de locurile natale, am ales să urmez cursurile Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, specializarea Consiliere şi administrare în resurse umane. Domeniul organizaţional, guvernamental şi neguvernamental, mi-a stârnit mereu curiozitatea, constant mi-am dorit să aflu care sunt provocările şi, mai ales, mi-am dorit să înţeleg şi să trec dincolo de miturile susţinute de cele mai multe ori în necunoştinţă de cauză.

Apoi am avut ocazia de a veni la Rădăuţi, oferindu-mi-se oportunitatea de a experimenta viaţa de jurnalist. Până la acel moment mai cochetasem cu presa scrisă, având câteva articole publicate. Cu siguranţă, sintagma „om de televiziune” nu mi-o pot asuma, întrucât parcursul meu a fost scurt, însă plin de provocări, şi am avut ocazia să cunosc oameni extraordinari şi mai ales am avut ocazia să particip la diverse evenimente, de la cele cu caracter politic, la cele de natură literară sau socială.

Vorbiţi-ne despre pasiunile dumneavoastră!

– De când mă ştiu, muzica, dansul, scrisul şi voluntariatul mi-au ocupat timpul în care nu eram prinsă cu studiul. Încă de la 7 ani, de la prima apariţie pe scena Casei de Cultură din Siret, am simţit că asta e ceva ce voi face toată viaţa. Indiferent că am făcut parte din trupe de folk, am participat la concursuri ca solist de muzică uşoară, am fost în turnee naţionale şi internaţionale cu ansambluri de muzica şi dans din oraş sau am prezentat spectacole, latura artistică a fost mereu importantă în viaţa mea. Nu m-aş putea defini ca om, ignorând latura sensibilă prin care am dezvoltat şi o pasiune pentru scris, o pasiune care sper că anul acesta se va concretiza într-o carte.

Voluntariatul a devenit un mod de a fi. Pornind de la voluntariatul caritabil, pe care l-am început din clasa a VI-a, şi continuând în anii de facultate, la Iaşi, ca voluntar în cadrul Asociaţiei Tineretul ONU – filiala Iaşi. Scopurile acestei asociaţii sunt reprezentate de promovarea şi încurajarea valorilor şi activităţilor ONU în rândul tinerilor, al societăţii româneşti şi al comunităţii internaţionale. Sunt fericită să pot continua în calitate de coordonator de voluntari în cadrul Centrului Social Maria Ward din Rădăuţi.

– Cum vedeţi Rădăuţiul peste 10 ani?

– În calitate de sociolog şi fiind la curent cu proiectele care se dezvoltă la nivel de oraş, observ zi după zi că şcolile au început să pună mai mult preţ pe educaţia nonformală, evenimentele culturale încep să fie marcate de diversitate, iar oraşul redobândeşte aspectul unui oraş cochet, pitoresc. Situaţiile-limită prin care a trecut oraşul în ultimii ani au lăsat urme pentru imaginea acestuia şi am avut contact cu mulţi rădăuţeni care în timp au dezvoltat un grad înalt de insatisfacţie şi neîncredere. Totuşi, de un an tind să cred că, din punct de vedere al dezvoltării, a existat un caracter ascendent, zi după zi se pot observa schimbări de estetică sau proiecte noi, gândite pentru creşterea gradului de satisfacţie al cetăţenilor.

Este dificil să spun cum va fi Rădăuţiul peste zece ani, însă cel mai îmbucurător lucru este faptul că mergem spre mai bine. Important este să existe o dezvoltare constantă, pornind de la proiectele care satisfac nevoile elementare ale cetăţenilor şi continuând cu îmbunătăţirea serviciilor existente, diversificarea evenimentelor culturale şi crearea de noi oportunităţi pentru cei care vin din urma noastră.

Ce le-aţi recomanda tinerilor din Rădăuţi?

– În calitate de tânăr, i-aş sfătui să fie curioşi, să citească, să se preocupe constant de propria dezvoltare, să ajute, să facă voluntariat, să se folosească de o resursă extraordinar de importantă: timpul. Să lupte constant pentru lucrurile care le aduc zâmbete şi satisfacţie, să nu renunţe după primul eşec. Unul dintre citatele mele preferate este „Viaţa este făcută din gânduri, fericirea din alegeri”. Sfatul meu pentru tineri e să acţioneze, să nu aştepte, să nu se lase descurajaţi de stereotipuri şi să facă alegeri care să le aducă fericirea, sub orice formă. Viaţa este prea scurtă pentru a ne ascunde după frică sau nesiguranţă şi nu trebuie să uite că orice călătorie sau vis începe cu un prim pas. În momentele grele, să încerce să-şi transforme eşecul în lecţii. Cu siguranţă, nu e uşor să fii tânăr şi să iei parte la provocările vieţii de adult. Trebuie doar să învăţăm să trăim frumos şi să ne bucurăm din lucrurile mici, care în timp se dovedesc a contribui la adevărata fericire.

 Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fii purtător de cuvânt la Primăria Rădăuţi?

În primul rând, am privit cu recunoştinţă faptul că mi s-a oferit încredere, tânără fiind. Cu siguranţă, a lucra în administraţia publică este o provocare, mai ales ca tânăr. Însă cu o echipă deschisă către comunicare (cu un mediu de lucru care încurajează iniţiativele şi este îndreptat către dezvoltare), activitatea devine nu mai uşoară, ci productivă. Este un domeniu dinamic, în fiecare zi găseşti lucruri din care înveţi şi dacă reuşeşti să treci peste stereotipuri şi să identifici lucrurile care contează cu adevărat, îţi creezi singur un mediu propice propriei dezvoltări. (Consemnează M. ANIŢOAEI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: