La Suceava

Autorităţile din Suceava, Cernăuţi şi Liov au discutat despre drumul rapid prin Siret şi Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut o întâlnire de lucru la Consiliul Judeţean Suceava pe teme ale cooperării transfrontaliere cu o delegaţie din Ucraina, din care au făcut parte preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ioan Muntean, şi preşedintele Consiliului Regional Liov, Oleksandr Hanushchyn.

Principalul subiect abordat de Gheorghe Flutur a fost continuarea şi accentuarea demersurilor pentru realizarea drumului rapid pe coridorul nord-sud prin estul Carpaţilor, de la Baltică la Marea Neagră, prin Liov – Cernăuţi – Siret – Suceava – Paşcani – Bacău – Focşani spre Bucureşti.

„Vom aborda toate căile şi toate instrumentele financiare posibile, ne vom adresa instituţiilor europene pentru a obţine fonduri, inclusiv prin mecanismele cooperării în Carpaţi” a declarat Flutur.

Munţii Carpaţi se întind pe teritoriul a şapte state, peste 50% fiind pe teritoriul României, iar judeţul Suceava are cel mai mare sector românesc, cuprinzând 50 localităţi, respectiv două municipii, cinci oraşe, 43 de comune cu un număr de 156 sate şi o populaţie de aproape 300.000 locuitori.

Carpaţii ocupă aproximativ o treime din suprafaţa României, iar în judeţul Suceava zonele montane ocupă 2/3 din suprafaţa judeţului.

La întâlnirea de lucru au participat specialişti în mai multe domenii de interes pe sectorul transfrontalier: infrastructură, patrimoniu cultural, sănătate, educaţie, turism, dotare ISU, primarul Ion Lungu, precum şi primari din localităţi de frontieră.

„A fost o întâlnire foarte bună. Am propus realizarea de parteneriate şi proiecte comune între localităţi din judeţul Suceava şi din Ucraina, pentru a putea accesa fonduri. Ca noutate, pe lângă fondurile alocate proiectelor comune în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina 2014-2020, se pot accesa granturi acordate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. De săptămâna viitoare se va trece la activitatea pe grupuri de lucru” a menţionat Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: