În lumea lui Creangă

Primăvara se întorc berzele. Poate că acum 90 de ani, când una dintre acestea m-a adus în „cioc” părinţilor, Întâiul de Martie nu era atât de troienit şi geros.

M-am născut deci de ziua lui Creangă. Poate că de la marele povestitor mi se trage şi mie, că tare-mi mai place să povestesc.

Am fost invitată în această zi la Festivalul-concurs de interpretare pentru copii ”În lumea lui Creangă”. Şi ce poate fi mai frumos ca, la 90 de ani, să-ţi cânte copii, dascălii şi părinţii care i-au însoţit, „La mulţi ani”. Tonul l-a dat primarul municipiului domnul inginer Mihăiţă Negură care a rostit şi cuvântul de deschidere a evenimentului.

Acum patru ani, împătimitul animator cultural, creator şi interpret de umor Constantin Tiron, cunoscut şi premiat la toate festivalurile de gen la care a participat, a luat iniţiativa să organizeze acest Festival concurs pentru copii. S-a descurcat în primul an cum a putut, dar de la ediţia a II-a concursul se desfăşoară sub egida Primăriei municipiului cu sprijinul personal al primarului şi cu implicarea totală a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică, în primul rând prin Traian Gabriel Ojog, care asigură şi regia tehnică a manifestării.

În acest an, din juriu au făcut parte, pe lângă primarul municipiului, dl Negură, şi iniţiatorul concursului, Constantin Tiron, profesorii Dorina Ghideon şi Romeo Constantin Grosu, secretar fiind Mihaela Axînti Coca, directorul CNIPT. Din partea Centrului Cultural Bucovina Suceava a participat cunoscutul artist plastic Mihai Pînzaru-PIM.

Cei 18 concurenţi, înfruntând gerul, au venit din toată zona, de la Panaci, Breaza, Moldova Suliţa, Vama, Frasin, Bucşoaia, Vatra Moldoviţei şi, bineînţeles, de la şcolile din Câmpulung Moldovenesc.

Câteva ore, cu talent şi farmecul vârstei, copiii ne-au purtat pe toţi, indiferent de anii ce-i purtăm în spate, în lumea copilăriei lui Creangă, interpretând poveştile acestuia, făcând haz de prostia omenească şi mai cu seamă retrăind năzbâtiile lui Nică a lui Petre sau reamintindu-ne de isteţul Păcală, aşa cum a făcut-o cu talent micuţul Andrei Chiriac, de la Şcoala din Valea Stânei. Interpreţii, îmbrăcaţi în costume populare, folosind recuzită potrivită cu poveştile interpretate, au fost însoţiţi şi de colegii lor de la şcolile respective, care le-au dat replici şi au creat atmosfera necesară momentului prezentat.

Toţi copiii au meritul de a fi muncit să înveţe textul (uneori prea lung, deşi regulamentul concursului prevedea fragmente şi un timp limitat de interpretare). De asemenea, au muncit deopotrivă cei care i-au pregătit, învăţătorii sau profesorii lor de română, uneori chiar părinţii, cum a fost cazul preotului Buzilă, de la Panaci.

Pentru că spaţiul nu ne permite să-i amintim pe toţi îi vom menţiona doar pe cei care au fost premiaţi: locul I – Maria Iosep de la Şcoala gimnazială ”Iorgu G. Toma” Vama şi David Aneci de la Şcoala „Teodor Ştefanelli” Câmpulung, îndrumaţi de profesorii Mihaela Iosep şi, respectiv, Luminiţa Ţăran; premiul II Alexandra Maria Cenuşă, Şcoala gimnazială Vatra Moldoviţei şi Ionuţ Popovici de la Şcoala gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung (îndrumători profesorii Maria Brodner şi Nicoleta Boguş); premiul III – Radu Sobală, Şcoala specială Câmpulung Moldovenesc, şi Ion Poienari, de la Şcoala „Dimitrie Gusti”, Fundu Moldovei, profesori îndrumători – Lidica Mândrilă şi Liliana Sandu. Restul interpreţilor au primit premii speciale, fiind menţionate totodată cadrele didactice care s-au ocupat de pregătirea copiilor şi şcolile de unde aceştia provin.

În acelaşi cadru au primit premii de excelenţă creatorii literari Casian Balabasciuc pentru volumul „Porojneţea”, Ioan Mugurel Sasu, pentru volumul „Robinetul”, şi eleva Daria Balahura, de la Şcoala „Teodor Ştefanelli”, pentru creaţiile sale. Premierea acestora s-a făcut de către revista „Însemnări Bucovinene”, revistă de cultură a municipiului Câmpulung Moldovenesc, realizată cu succes de Constantin Tiron, George Bodea, Luminiţa Ţăranu, tehnoredactor Traian Gabriel Ojog, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului.

Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea filmului „Copilăria din amintiri”, realizat de regizorul Victor Mihalache, film în care rolul lui Creangă este deţinut de talentatul actor Constantin Tiron.

La reuşita manifestării a contribuit şi prezentatorul Bogdan Erhan, care s-a transpus şi el în lumea copilăriei lui Creangă

Am fost cu toţii câteva ore „În lumea lui Creangă”. Ne-am reîntors în anii copilăriei, care, indiferent dacă a fost mai luminoasă sau mai întunecată, a fost frumoasă prin vârsta în care ne regăsim cu toţii. Ion Creangă este şi va rămâne pentru noi şi generaţiile care vor urma după noi, Bucuria Copilăriei, Marele Povestitor cu care neamul românesc se mândreşte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: