Comisia Centenar 2018 a stabilit zece acţiuni majore care vor fi organizate în anul centenarului Unirii Bucovinei cu Ţara

> Ea a instituit şi distincţia „Meritul Bucovinei” care va fi acordată unor personalităţi sucevene

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, marţi, acţiunile şi evenimentele majore care se vor organiza pe parcursul acestui an, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara.

El a spus că în cursul zilei de luni, Comisia Centenar 2018, stabilită de plenul Consiliului Judeţean Suceava, a decis un program cu 10 puncte.

Flutur a informat că pe parcursul anului vor fi evenimente la care vor participa şi persoane cu merite deosebite, iar acestea vor primi o distincţie din partea CJ Suceava, intitulată „Meritul Bucovinei”.

Debutul programului stabilit de Comisia Centenar, va fi în 27 martie, cu triplexul Centenarul Marii Uniri; se va deschide expoziţia „Centenarul Marii Uniri”, concomitent, la Suceava, Chişinău şi Alba Iulia. Această expoziţie va fi identică în cele trei provincii care s-au unit cu România, a precizat Flutur.

El a menţionat că tot la 27 martie va fi semnat, la Suceava, protocolul de colaborare cu raionul Soroca, cu preşedintele raionului, Ghenadii Muntean, dar şi parteneriatul cu Consiliul Judeţean Alba.

„Dorim să transmitem de aici, de la Suceava, un semnal de unitate şi un parteneriat al celor trei provincii care s-au unit cu ţara în urmă cu 100 de ani şi dedicăm acest moment Basarabiei” a spus Flutur.

Din luna aprilie va începe un alt eveniment de amploare, care va dura şase luni, „Caravana Bucovinei”, în cadrul căruia vor fi mai multe tipuri de acţiuni, urmând a se purta discuţii, în foruri de dezbateri, despre zestrea Bucovinei la 1918, despre contribuţia Bucovinei la Unire.

Potrivit preşedintelui CJ, la Suceava se vor dezbate teme pe administraţie publică, urbanism şi învăţământ; la Rădăuţi – cultură şi creşterea animalelor şi agricultură, ţinând cont şi de existenţa hergheliei; la Siret – comerţ, servicii, amenajarea apelor; la Câmpulung Moldovenesc – cadastru şi modele de administrare în domeniu silvic; la Vatra Dornei – turism, edificii balneare şi minerit; la Gura Humorului – etnii şi sisteme fortificate de apărare; la Fălticeni – schimbul de idei culturale Bucovina – Regat, rolul acestora în realizarea Unirii, dar şi dezvoltarea comerţului transfrontalier.

Totodată, vor fi dezvelite plăci pe clădiri vechi, semnificative la momentul Unirii, şi vor fi organizate şi dezbateri legate de etnii, de minorităţi prin proiectul „Bucovina – Mica Europă”, fiind subliniat rolul minorităţilor în dezvoltarea Bucovinei.

În aceste localităţi vor fi decernate distincţii personalităţilor din zonele respective, dar şi persoanelor care au împlinit 100 de ani.

La 3 mai, când se sărbătoreşte Ziua Mondială a Libertăţii de Exprimare, va fi organizată o expoziţie reprezentând evoluţia presei în Bucovina.

Ziua Bucovinei la Viena va fi organizată în a doua jumătate a lunii iunie, cu prezenţa unor parlamentari austrieci. Atunci va fi promovată oferta turistică a judeţului, dar şi oferta economică.

Festivalul „Întâlniri bucovinene” se va organiza în perioada 27-29 iulie la Câmpulung Moldovenesc, iar la 28 iulie se va desfăşura o acţiune de prezentare a unor poveşti de succes ale unor suceveni care lucrează în afara graniţelor ţării.

La data de 3 august va fi organizată o manifestare de comemorare a lui Iancu Flondor la Storojineţ.

La 27 octombrie, ziua când Consiliul Naţional Român alegea Adunarea Constituantă la Cernăuţi, care avea să pregătească Unirea Bucovinei cu România, va fi dezvelit monumentul Unirii din zona centrală a municipiului Suceava, din apropierea Palatului Administrativ, şi se va deschide o expoziţie la Muzeul Bucovinei, intitulată „Unirea Bucovinei cu România 1918-2018”. La Palatul Administrativ se va finaliza proiectul „Zestrea Bucovinei” şi va fi deschisă o expoziţie cu lucrări colectate pe domenii de activitate.

Un alt proiect va fi „Pe urmele intrării Armatei Române în Bucovina”, care se va desfăşura în primele zile ale lunii noiembrie, cu dezveliri de plăci amplasate pe primării, respectiv la 5 noiembrie la Burdujeni; 6 noiembrie – Suceava; 7 noiembrie – Fălticeni, Cornu Luncii, Gura Humorului; 8 noiembrie – Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei; 9 noiembrie – la Rădăuţi.

O acţiune de amploare va fi organizată la 28 Noiembrie, respectiv şedinţa aniversară, cu citirea moţiunii de acum 100 de ani, acordarea de medalii aniversare, inaugurarea pieţei „Bucovina” – actuala esplanadă oraşului şi dezvelirea bustului lui Iancu Flondor, dar şi lansarea sistemului de realitate virtuală Suceava – 1900, care va permite vizionarea, cu ochelari speciali, a cel puţin trei străzi aşa cum arătau ele în anul 1900.

La 1 Decembrie se va organiza o paradă militară în cinstea Zilei Naţionale, urmată de un spectacol folcloric, iar o delegaţie a Sucevei va participa la manifestările de la Alba Iulia şi va dezveli un bust al lui Iancu Flondor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. vovciuc ionel says:

    Spalati bani pe spinarea lipsei de cultura a sucevenilor in clica de partid. Unirea domnule flutur s-a semnat la
    Cernauti loc pe care nu ti-ai propus sa-i dedici o luna unde bucovineni romani plang sa se uneasca cu tara. Dar ce stie comisia centenarului de marea unire? Sa umileasca si mai mult voint neamului asa ca jucati hora uniri cu ca de partid. Atentie nu pe bani publici. Stie
    Flutur cum sa se distreze pe ban public iar judetul e plin de gropi in asfaltul afacerilor din mandatul anterior. Ca sociolog va sfatuiesc sa chivernisiti banul public pe probleme mult mai legate de marea unire. Un referendum românilor din ucraina de se uni cu tara. Ca roman va este frica sa vorbiti despre adevarata lectie de istorie la care partidul sovieto-comunist-european va interzice sa le discutati in atiu public. Spor la minciunele!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: