„Femei de succes – performanţă la superlativ”, ediţia a VII-a

> Gala personalităţilor feminine din ultima sută de ani

 Scena Teatrului „Matei Vişniec” a găzduit marţi, 6 martie, a VII-a ediţie a evenimentului devenit tradiţional pentru municipiul Suceava, „Femei de succes – performanţă la superlativ”. Acţiunea s-a derulat sub egida centenarului Marii Uniri, anul acesta având loc o gală a personalităţilor feminine din ultima sută de ani.

Moderatoare au fost Angela Zarojanu şi Cătălina Biholar, ajutate de doi actori ai teatrului sucevean, Bogdan Amurăriţei şi Răzvan Bănuţ.

Evenimentul de anul acesta, deschis de prof. Valentina Tablan Popescu, care a intonat Imnul de Stat al României, a avut şi o cauză deosebită: să ajute o tânără să-şi împlinească un vis. Pentru ca Diana Cârlan, elevă de nota 10 la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, să devină medic şi cercetător, prin sală au circulat urne purtate de membri ai Asociaţiei „Tineri de succes”, în care cei prezenţi şi-au putut pune donaţiile în sprijinul Dianei şi al visului său de a vindeca cancerul.

S-au adresat sălii – elegante şi frumos mirositoare – primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, nou partener la această ediţie, care a urat bun venit partenerilor din Chişinău şi din Cernăuţi şi a felicitat organizatorii cu care se pare că şi vremea a ţinut, dată fiind vizibila încălzire a acesteia.

Prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, a felicitat organizatorii pentru că „păstrează tradiţia evidenţierii valorilor sucevene” şi a făcut referiri la faptul că, dincolo de omagierea femeii, 8 Martie este despre lupta acesteia pentru dobândirea unor drepturi. A avertizat, însă: „Să avem grijă de ceea ce ne dorim şi să ne gândim dacă nu cumva este vremea să ne odihnim puţin din lupta aceasta. Se pare că predecesoarele noastre şi-au atins scopul”. A exemplificat cu numărul tinerelor absolvente de învăţământ militar, reprezentând 70%, ceea ce ar putea face ca, în viitor, armata ţării să fie una de amazoane, şi cu cel, tot de 70%, al absolventelor de studii superioare. „E posibil ca, în curând, să se pună problema discriminării pozitive pentru bărbaţi” a adăugat Mirela Adomnicăi.

Au mai luat cuvântul Gabriela Prelipcean – prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Elena Prus – vicerector al Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău, deputatul Angelica Fădur, scriitoarea Catrinel Zaharia, Alina Balaţchi – trăitoare în Anglia şi cofondatoare a aplicaţiei myRo, prima aplicaţie pe mobil destinată tuturor românilor din străinătate, Elena Nandriş – primarul localităţii Mahala, regiunea Cernăuţi, care a evocat-o cu multă căldură pe Aniţa Nandriş, cea care a lăsat mărturii cutremurătoare despre Gulagul sovietic, Liubov Godniuc – reprezentând Consiliul Regional Cernăuţi, Liliana Agheorghicesei – preşedintele Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava, Luminiţa Chihai – preşedintele Filialei CECCAR Suceava, Daniela Ceredeiev – profesoară de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială din Vatra Moldoviţei, Daniel Tănase – ASSIST Suceava şi Tiberiu Avram – redactor-şef la „Monitorul de Suceava”.

A fost citit asistenţei mesajul invitatei de onoare a serii, care nu a putut onora invitaţia, din motive de sănătate, scriitoarea Gabriela Adameşteanu.

Câştigătoarele

„Ne-am gândit ca anul acesta să facem un eveniment special, să facem un arc peste timp, să pornim din 1918 până în 2018 şi să vă prezentăm zece personalităţi feminine care ne-au schimbat viaţa, ne-au schimbat destinul, ne-au schimbat istoria. Sunt personalităţi ale Bucovinei, ale Sucevei, despre care vorbim cu mândrie, care ne reprezintă cu mândrie şi suntem mândri că o parte au venit astăzi aici” a spus Angela Zarojanu despre laureaţii de anul acesta ai galei, adăugând că a fost foarte greu să se oprească la doar zece dintre doamnele de succes ale judeţului.

În persoană sau prin reprezentanţi, într-o atmosferă festivă, dar caldă, au primit medalii, diplome şi flori: solista de muzică Sofia Vicoveanca (care sărbătorea, în aceeaşi zi, şi ziua de naştere a „pruncului” său, Vlad); atleta Doina Melinte – de două ori medaliată cu aur la Campionatul Mondial, două medalii de aur la Cupa Mondială, o medalie de aur şi una de argint la Jocurile Olimpice; dr.Silvia Hoişe, supranumită „Doctor Polidin” – unul dintre inventatorii acestui stimulator al imunităţii; cântăreaţa Anca Parghel (fiul său, Ciprian, a trimis un mesaj despre mama sa şi a mulţumit pentru premiu); pictoriţa Elena Greculesei – a primit premiul nepoata sa, Adriana Câmpan; pianista şi profesoara Octavia Lupu Morariu; Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume – al cărei premiu va fi expus la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni; Emilia Moroşan, profesor-asistent la Rice University (Houston, Texas), Statele Unite, care a reuşit să producă un aliaj de aur-titaniu, considerat în prezent cel mai dur din lume, al cărei premiu a fost ridicat de mama sa, Elena Onoiu; Sabina Calisevici, deţinătoarea a două medalii de aur obţinute la Olimpiada Internaţională de Geografie, la Beijing şi Belgrad, şi academicianul Zoe Dumitrescu Buşulenga, cea care a ales să se retragă, spre sfârşitul vieţii, la Mănăstirea Văratec, unde s-a călugărit sub numele de Maica Benedicta, şi care a fost evocată cu multă căldură de părintele Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna.

Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Cvartetul Royal (Ciprian Constandache, Angelica Banea, Letiţia Costache şi Andreea Petruneac).

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Suceava, SEVA, Asociaţia Multicare, Intermedia Suceava, Monitorul de Suceava, Novaoptic, Shopping City Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: