28 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

Mediul academic sucevean a marcat, miercuri, 7 martie a.c., printr-o şedinţă festivă, 28 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

La eveniment au participat oficialităţi, cadre didactice şi studenţi, de asemenea invitaţi din universităţi partenere din Ucraina şi Republica Moldova. Astfel, la şedinţa festivă s-au aflat prefectul judeţului Suceava, Mirela Adominicăi, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă, reprezentanţi ai Universităţilor „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, ai Universităţii Bucovinene din Cernăuţi şi ai Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova, precum şi preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Marius Deaconu.

În deschiderea şedinţei, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, rectorul interimar al USV, a ţinut să menţioneze însemnătatea zilei de 7 martie, dată la care Guvernul României a aprobat, în anul 1990, transformarea Institutului de Subingineri din Suceava în Universitatea „Ştefan cel Mare”.

„Sunt 28 de ani de când avem universitate la Suceava. Ne apropiem de 55 de ani de învăţământ superior la Suceava. Aceste lucruri s-au făcut cu ajutorul miilor de cadre didactice, cu ajutorul zecilor de mii de studenţi care s-au perindat prin acest campus, care au contribuit la creşterea prestigiului acestei universităţi. Însă dacă ne vom uita la începuturile ei, vom constata că a început cu excelenţă. Am avut ca rectori doi academicieni de prestigiu ai României, Constantin Ciopraga şi Constantin Corduneanu. Universitatea dezvoltată din 1990, pornind de la un campus modern, pornind de la un corp profesoral de excepţie, a fost coordonată de dl academician Emanuel Diaconescu şi dl prof. univ. dr. ing. Adrian Graur” a spus prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.

El a mai arătat că ceea ce s-a început în 1990 este „o poveste frumoasă” şi că universitatea are un trecut care nu se opreşte în anul 1963. Astfel, Dimian a explicat că, în momentul de faţă, când universităţile europene caută tot mai mult originile în timpuri medievale, se poate spune că originile învăţământului superior de la Suceava se regăsesc în iniţiativele lui Despot Vodă.

„Am avut o şcoală domnească, am avut chiar şi după mutarea capitalei la Iaşi o academie domnească şi o iniţiativă de dezvoltare a unei academii. Despot Vodă a invitat personalităţi ale lumii europene să se alăture în cadrul unei viitoare academii la Suceava. Din păcate, această iniţiativă nu a fost dusă la final, dar este un lucru asupra căruia insist să medităm şi să ne gândim ce au făcut strămoşii noştri pe aceste meleaguri, ce putem face şi cum putem reprezenta o speranţă, o flacără pentru această ţară” a spus Dimian. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: