Cine calcă în străchini?

Se vede treaba că România a rămas fără bărbaţi de stat! Într-o situaţie internaţională câinoasă, cu un război hibrid-mediatic pentru menţinerea României în sfera de interese a lui Putin şi a Basarabiei sub talpa stalinistă, cu o Mare Neagră tot mai aglomerată de vase de război, cu o stare de sărăcie internă care afectează aproape jumătate de populaţie, sărăcie din pricina corupţiei şi a jafului, cu o e(i)migraţie apropiată de exod, cu şcoli şi spitale în derivă, România nu reuşeşte să găsească adevăraţi bărbaţi şi femei de stat spre a o scoate la lumină.

Iar situaţia în care ne aflăm ne-am făcut-o „propria manu”: pe vremea Podului de Flori, unirea cu Moldova ar fi fost o sărbătoare, numai că Iliescu şi feseniştii s-au temut şi n-au vrut să se strice cu Gorbaciov. Care nici măcar nu se împotrivea. Cât priveşte starea de sărăcie, aceasta putea fi eradicată demult, dacă diriguitorii ar fi lăsat justiţia să-i prindă pe hoţi, să recupereze banii furaţi, iar economia de piaţă să nu fie stânjenită de pofte sinucigaşe.

Şi apoi nu ne-a pus nimeni să dărâmăm ce-a construit Ceauşescu, fiindcă nici cehii, nici ungurii, nici polonezii n-au făcut-o, ci şi-au modernizat uzinele, fabricile şi producţia, păstrându-şi şi pieţele… Iar jaful privatizărilor şi al transferului tehnologiilor socialiste la fier vechi a fost adevăratul genocid pe care nu-l anchetează nimeni, deşi are un număr de victime de sute de ori mai mare decât al revoluţiei. N-a răspuns şi nu răspunde nimeni, chiar dacă decizia politică proastă ne-a lăsat săraci.

Răspunderea politică? Nu funcţionează la noi deoarece a fost şi este mereu păcălită prin manipulare, prostire în faţă, mituire a electoratului şi chiar băşcălie. Întotdeauna mituirea alegătorilor s-a făcut cu banii contribuabililor, adică tot ai lor: în loc de investiţii pentru viitorul României, pentru educaţie şi sănătate, bugetele publice au curs şi curg spre buzunarele lor şi ajutoare sociale. Nu aşa s-au perpetuat la putere cam aceiaşi politicieni care nu sunt în stare nici măcar să vorbească bine româneşte?

E clar că mai toate guvernele au călcat în străchini, dar nicicând n-au existat mai multe oale sparte ca astăzi. Fireşte că erau necesare măriri salariale, dar era cazul ca ele să fie corespunzătoare creşterii productivităţii muncii, cum se face în orice economie solidă, nu anulând investiţiile. A existat însă posibilitatea accesării fondurilor europene, de aceea toate bugetele naţionale au mizat pe ele, dar nu s-a străduit nimeni să alcătuiască proiecte viabile cu care să construim spitale, şcoli noi, autostrăzi… cu aceşti bani, diriguitorii de azi având altă treabă: să lupte cu morile de vânt ca statul paralel, binomul, Soros sau cu sistemul judiciar.

Dar călcatul în străchini se vede cel mai bine din încercarea disperată a majorităţii de guvernământ de a subordona politic Justiţia, de a o lipsi de independenţa fără de care cea de-a treia putere devine sluga Executivului, la dispoziţia mahărilor politici. Li s-a pus pata pe şefa DNA, Laura-Codruţa Kovesi, şi o acuză că se amestecă în jocul politic făcând dosare penale celor bănuiţi de corupţie şi hoţie. Toţi fiind fiii şi nepoţii Albei-ca-Zăpada!

Într-o ţară în care corupţia a devenit sufocantă, iar sărăcia endemică, măreţii lideri se chinuiesc zi şi noapte să dezincrimineze fapte de corupţie, să slăbească prin mijloace diverse compartimentele justiţiei, încât a fost nevoie de intervenţia Uniunii Europene prin vocea prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, care, pentru a doua oară, ne-a bătut obrazul şi i-a întrebat pe vremelnicii diriguitori dacă nu cumva le-a căzut grea apartenenţa la UE.

Nu ştiu ce se va întâmpla cu diriguitorii care au călcat în străchini, dar se vede cu maximă claritate ce se va întâmpla cu România: parcursul ei european, care a trezit atâtea speranţe în sufletul poporenilor, ar putea fi blocat prin nesăbuinţa lor. Căci nimeni nu a adus vreo garanţie a opririi atacurilor împotriva justiţiei, împotriva viitorului românesc. Dar sunt sigur că nu e departe nici clipa când greşelile se vor plăti aşa cum s-au mai plătit o dată în 1989.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: