Unde e 1 Martie de altădată ?

Ieri, la vremea amiezii, pe străzile ce străbat Suceava din Areni până la Piaţa mare, trei persoane am văzut cu mărtişoare în piept: Mihai Nemţoiu purta un coşar dat cu drag de nepoata sa, Cristiana Negru, doi alţi bărbaţi având la rever şnururi simple, primite de la soţii. Aşa se face că cele spuse de toţi vânzătorii de mărţişoare, cum că anul acesta vânzările sunt mult sub cele decât anul trecut, se confirmă, vremea rea contribuind, în mare măsură, la asta.

Tarabele sunt pline: clasicele bucăţele de metal auriu colorat, cu pietricele strălucitoare reprezentând flori, coşari, potcoave, brelocuri ce pot fi puse la cheile de la maşină cu mesaje pentru deţinătorii lor, figurine din cauciuc cu personaje din desene animate, o sumedenie de broşe într-o sumedenie de forme, în special flori şi insecte care pot fi purtate apoi fără şnur, flori uscate şi scoici, diplome în miniatură, cutiuţe din catifea de diverse culori sau din plastic transparent, motive populare imprimate pe diverse suporturi, şnururi ce se pot lega la până, simple sau cu figurine care ar trebui să poarte noroc, personaje din filme cu mare succes la copii.

***

Cele mai mult mărţişoare vândute de Samir Proboteanu, ce are o tarabă în staţia de troleibuz de la Policlinica Suceava, sunt cele de 50 de bani şi de un leu, iar cea mai bine vândută a fost o broşă cu ghiocei, la care a ataşat un şnur bicolor, articol care s-a epuizat. Bine înfofolit, cu două perechi de pantaloni pe el, cu termosul de ceai adus de acasă, a rezistat zilele acestea friguroase, dar vânzare nu a prea avut. „Cel mai mult au cumpărat doamnele, pentru domni” îmi spune, dar nu crede că-şi scoate banii anul acesta. Cel mai scump mărţişor costă 5 lei, mai are nişte broşe care costă 10 lei, dar numără pe degete câte din acestea a vândut. Dat fiind că pot fi purtate cu uşurinţă fără fir de doamne, speră să mai vândă din acestea şi până pe 8 Martie. Nu de alta, dar pentru 1 Martie, cele care au cumpărat cele mai multe mărţişoare au fost femeile – pentru soţi, părinţi, copii, pentru profesori. Din fericire, la noi nu s-au închis şcolile, ca în alte locuri, astfel încât, măcar din acest punct de vedere, vânzările – puternic afectate de frigul de afară – nu au scăzut şi mai mult. De scăzut oricum au scăzut, din cauză că oraşul a fost invadat de vânzători din alte judeţe, în special din Harghita. „Noi, dacă nu am avut dările plătite la Primărie, nu am primit autorizaţii, ei nu au avut problema asta, au venit, au plătit, au primit-o şi ne fac concurenţă nouă, ăstora din Suceava” spune, nemulţumit şi de faptul că aceştia vin cu o varietate mai mare de modele.

Lângă el vinde Anica, din Corund, Harghita, una din cele care îi creează nemulţumiri lui Samir. Şi ea spune că a vândut anul acesta mai puţin decât în anii trecuţi, dar „nu sunt dezamăgită, îs mulţumită oricum”, rosteşte cu accent dulce. De pe taraba ei cel mai repede s-au vândut nişe mărţişoare cu magnet „pentru cel mai bun soţ”, cu preţuri între 3 şi 5 lei, şi broşe, pe care le-a vândut cu 2,50.

Are, între altele, mărţişoare cu flori uscate şi scoici, personaje din desene animate, şnururi de diferite mărimi, brăţări din şnur de legat la încheietura mâinii, a vândut feţişoarele zâmbitoare cărora le spunem, în lumea virtuală, emoticoane, şi a rămas cu cele triste, care atrag mai puţin. Mai stă până pe 8 Martie, să vândă şi coşurile cu flori uscate, speră că şi alte mărtişoare, chiar de-o fi să pună pe ea tot aşa, patru perechi de pantaloni şi două sau trei de ciorapi.

Lângă ea, un tânăr vinde firul de lalea cu 3 lei şi un bucheţel de zambile cu 5 lei. Le încălzeşte soarele, cât de cât, dar par atinse de frig şi nici lumea nu se înghesuie să cumpere.

În faţa fostului magazinul universal „Bucovina” se află adunate cele mai multe tarabe cu mărţişoare din oraş. Nu e lume multă în faţa lor, dar nici puţină, însă vânzătorii nu par a fi fericiţi că se află acolo.

Aglăiţa Homiuc este la locul unde o ştiu sucevenii de foarte mulţi ani şi le oferă spre vânzare tablouri de mici dimensiuni, lucrate cu flori uscate adunate vara de pe câmpuri sau din vizitele la cimitir pe care le face fiului său, plecat la cele veşnice. „Am zis că nu mai vin să vând, dar mi-a venit 5 milioane încălzirea şi nu mă ajung cu banii”. Pentru perioada 15 februarie – 8 martie a plătit Primăriei aproape 300 de lei, adică doar pentru a o achita ar trebui să vândă vreo 30 de tablouri. „Cumpără doamne pentru alte doamne, mărţişoarele mele nu sunt pentru domni” spune şi-mi zâmbeşte trist când îi spun că l-am cunoscut pe fiul ei şi că sper să o văd şi la anul acolo. „Mi-a spus că atunci când voi îmbătrâni o să-mi ia o femeie, să mă ajute. Dar a plecat şi m-a lăsat singură.”

Standul de alături are o clientă de soi: Elena Simionesei, Lenuca (foto pag. 1) – cum o cunosc iubitorii muzicii sale. A găsit, la taraba la care vând soţii Călin şi Ruxandra Lucian, o trompetă pe care o va pune, alături de firul alb-roşu, în pieptul lui Ionuţ Ţanţa. Caută şi alte instrumente, potrivite pentru colegii din trupă, şi se uită pentru mărţişoarele potrivite copiilor şi părinţilor săi. De pe taraba celor doi are de unde alege: mărţişoare cu motive populare de diverse forme şi mărimi, broşe, brelocuri. „Cele mai vândute au fost mărţişoarele cu coşari, cu trifoiul norocos, floricele de tot felul, la 3 lei” spune Lucian Călin, adăugând că anul acesta a fost cel mai prost an de când vinde. „Cel mai bine am vândut mărţişoare pe care doamnele le oferă domnilor, am avut şi un fel de diplome pentru aceştia, e bine ca la noi este şi obiceiul ca femeile să dea mărţişoare”.

Laudă cutiile elegante din catifea roşie, din care a vândut prea puţine, şi îşi exprimă şi el nemulţumirea că primăria a dat autorizaţii comercianţilor din alte judeţe. A redus preţurile, la unele cu până la jumătate, dar este ultima zi de vânzare pentru el şi pentru soţia sa. Merg înapoi, în bazar, unde vând haine.

Câteva buchetele de ghiocei trişti a vândut şi bătrânica din faţa complexului comercial. Îmi răspunde, supărată, că niciun coşuleţ nu a dat încă, poate când or ieşi doamnele de la serviciu să mai vândă ceva. Un leu bucheţelul, 5 lei coşuleţul.

Marius Proboteanu, împreună cu soţia lui, vinde mărţişoare la Piaţa mare, lângă hala de carne. Ea vinde, el e purtătorul de cuvânt în familie. Sunt acolo trei tarabe în faţa cărora rar poposeşte câte o doamnă. La 5 lei pe un metru pătrat, cât a plătit pentru spaţiul ocupat de tarabă, slabă nădejde că îi rămâne ceva profit. „Cele mai vândute au fost cele de 50 de bani şi de un leu, oamenii sunt săraci. Cum să câştig cu preţurile astea? Vânzările au scăzut foarte mult, propun să se amâne 1 Martie pe 1 aprilie, poate atunci o fi mai cald şi s-or vinde mai multe” glumeşte şi adaugă că profitul nu-i ajunge nici pentru paharul de vin cald pe care, nu-i aşa?, e nevoit să-l bea, să se încălzească.

Alături, o comerciantă care nu vrea să-şi dea numele, e tare supărată. Supărată din cauza vânzărilor mici, a frigului, supărată pe municipalitate: „S-au dat 300 de autorizaţii, ştiu eu, şi doar 50 sunt suceveni dintre cei ce le-au obţinut, ceilalţi sunt din alte judeţe. O să merg la domnul primar în audienţă să îi spun să nu le mai dea voie să ne facă concurenţă, noi plătim aici taxe la primărie, plătim toate datoriile şi nu vrem concurenţă din alte judeţe”.

De la piaţă până în redacţie, niciun mărţişor, pe niciun rever. Din clădirea Colegiului „Petru Rareş” se revarsă în stradă valuri de elevi, s-a sunat de pauză. Mă opresc şi privesc băieţii care, în alte vremuri, aveau pieptul plin de mărţişoare, erau mai ceva ca generalii ruşi. Doi băieţi, cu câteva şnururi simple, în rest – nimic. Întreb pe unul dintre ei dacă fetele l-au băgat în seamă şi-mi spune că da, a primit, nu multe, dar a primit. „Le-am pus în geantă, să nu le pierd”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. maricel says:

    LA MULTI ANI !!!, domnita MIRELA…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: