Peste 1,1 milioane de absenţe înregistrate de elevii suceveni

>Media absenţelor este în scădere cu 0,58% faţă de perioada similară a anului şcolar precedent

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Cezar Anuţei, a declarat pentru NewsBucovina că în primul semestru al anului şcolar în curs s-au înregistrat 1.146.790 de absenţe, dintre care 553.069 au fost motivate.

Anuţei a spus că cele mai multe absenţe, 543.204, s-au înregistrat în învăţământul liceal, dintre care 308.573 au fost motivate, iar 234.631 sunt nemotivate.

El a precizat că alte 357.896 de absenţe s-au înregistrat în învăţământul gimnazial; 143.222 au fost motivate, iar 214.673 nemotivate. În învăţământul profesional s-au înregistrat 118.041 de absenţe, 55.607 fiind motivate.

Anuţei a mai spus că în învăţământul primar s-au înregistrat 116.891 de absenţe, dintre care 43.258 au fost motivate, iar în învăţământul postliceal s-au raportat 10.758 de absenţe, doar 2.408 fiind motivate.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a subliniat că în primul semestru s-a înregistrat o medie de 12,12 absenţe/ elev şi o medie 6,27 absenţe nemotivate/ elev, situaţia absenţelor nemotivate încadrându-se în limitele prevăzute de prevederile Statutului elevului.

Anuţei a arătat că în comparaţie cu semestrul I al anului şcolar 2016-2017 se constată că în semestrul I al acestui an şcolar media absenţelor/ elev este în scădere cu 0,58%.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a subliniat că situaţia absenţelor înregistrate de elevii suceveni este monitorizată lunar. Printre măsurile cu caracter permanent adoptate la nivelul ISJ Suceava pentru scăderea absenteismului se numără monitorizarea activităţii comisiilor pentru frecvenţă, combaterea absenteismului şi a abandonului şcolar (comisie cu caracter obligatoriu în şcoală), monitorizarea absenteismului tuturor elevilor din fiecare şcoală prin colectarea centralizată lunară a absenţelor din şcoli, controale tematice în şcoli pe această temă, activităţile de suport educaţional pentru părinţi din partea profesorilor diriginţi şi învăţătorilor din fiecare unitate şcolară de pe raza judeţului în scopul prevenirii absenteismului, activităţile în cadrul comisiilor diriginţilor şi a cercurilor pedagogice coordonate de ISJ Suceava în colaborare cu directorii şcolilor şi autorităţile locale în scopul eficientizării activităţii diriginţilor privind scăderea absenteismului şcolar, precum şi derularea la nivelul ISJ şi prin cabinetele şcolare de asistenţă psihopedagogică a numeroase proiecte, programe, studii privind combaterea fenomenului absenteismului.

Potrivit art. 27, al.1 din Statutul elevului, stabilit prin Ordinul MENCS Nr. 4742/ 10.08.2016, pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare zece absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Foarte mulţi profesori îşi bat joc de elevi şi astfel îi determină pe aceştia să nu mai frecventeze şcoala!Unii profesoraşi se cred Dumnezeu,tratează elevii cu dispreţ ,ameninţă,lasă corigenţi la obiecte de 2 lei şi elevii şi aşa nemotivaţi dau bir cu fugiţii!A ascultat cineva problemele elevilor suceveni,elevi de mijloc cu mari probleme financiare,de comportament şi alte …Profesorii vor numai bani mulţi,fac ore cum le fac dar pretenţii şi ifose extraordinare..!O mare problemă prin liceele sucevene dar care se ascunde sub preş.Se urmăresc nişte cifre,hârtii şi alte preocupări care nu ţin de progresul elevilor actuali!!!Ruşinos ce se întâmplă.metode comuniste ,bolşevice aplicate elevilor total dezamaţi!!!Pe merit calificativul este ,,nesatisfăcător,,!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: