Deputatul Ioan Bălan, către ministrul Educaţiei, Valentin Popa:

Mai multe unităţi şcolare din judeţul Suceava vor fi închise

IŞJ Suceava a luat toate măsurile pentru a nu îngrădi accesul elevilor la educaţie?

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan cere ministrului Educaţiei, Valentin Popa, să spună care sunt şcolile din judeţul Suceava care vor fi închise sau comasate şi care sunt măsurile luate de ISJ Suceava pentru a nu îngrădi accesul elevilor la educaţie.

Într-o interpelare adresată ministrului Educaţiei Valentin Popa, deputatul sucevean arată că potrivit art. 15 din OUG nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, „(1) Ordonatorii de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a reduce cu 10% plăţile efectuate în anul 2018 pentru bunurile şi serviciile aferente întreţinerii şi funcţionării instituţiei”.

El consideră că deşi această prevedere poate părea utilă pentru unii ordonatori de credite, în legătură cu care Curtea de Conturi a României constată anual o vădită risipă de resurse financiare, pentru Ministerul Educaţiei Naţionale prevederile primului alineat înseamnă tăieri din resurse deja insuficiente. „Mai mult decât atât, fostul ministru Liviu Pop a dispus inspectoratelor şcolare, încă din luna decembrie a anului 2017, să propună măsuri de diminuare a cheltuielilor, adică, implicit, de restructurare a reţelei şcolare, fie prin închiderea unor unităţi şcolare, fie prin comasarea lor sau prin diminuarea numărului de posturi de cadre didactice. Din păcate, nici judeţul Suceava nu face excepţie de la această acţiune naţională de restructurare a reţelei şcolare, prin aceasta înţelegându-se că din anul şcolar 2018/2019 mai multe unităţi şcolare, în special din comunele defavorizate ale judeţului, vor fi închise” a arătat Bălan.

El consideră că această măsură va avea efecte negative previzibile asupra elevilor din clasele primare, iar sute de cadre didactice vor trăi în incertitudine, pentru că nu ştiu dacă din luna septembrie vor mai avea norma didactică.

În aceste condiţii, deputatul Ioan Bălan îi cere ministrului să spună dacă la nivelul judeţului nostru s-a elaborat deja un plan de restructurare pe baza propunerilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi să îi pună la dispoziţie situaţia şcolilor care urmează a fi comasate, închise, precum şi numărul de posturi didactice care vor dispărea din toamna acestui an.

„Presupunând, prin absurd, că în cazul în care numărul foarte mic de elevi chiar ar justifica în unele situaţii comasarea unor unităţi de învăţământ, vă solicit, domnule ministru, să precizaţi dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a luat toate măsurile pentru a nu îngrădi accesul elevilor la educaţie: transport până şcoală şi de la şcoală către casă, achiziţia de microbuze şcolare speciale, asigurarea de şoferi calificaţi pentru transport de persoane, cantităţi suficiente de carburanţi, precum şi multe alte aspecte” mai solicită Ioan Bălan.

El cere ministrului Popa să prezinte şi o situaţie detaliată cu privire la numărul de elevi, numărul de clase şi numărul de cadre didactice care învaţă/ predau în sistemul de predare simultană – „un sistem profund ineficient”, dar şi demersurile făcute de Popa pe lângă ministrul Finanţelor sau premier, astfel încât Ministerul Educaţiei Naţionale să fie exceptat de la prevederile art. 15 din OUG. nr.90/2017. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI