Receptivitate scăzută a agenţilor economici şi populaţiei la cercetările statistice

 > Este vorba despre „întârzieri în raportarea datelor sau non-răspunsuri”, acestea fiind soluţionate prin muncă de lămurire cu furnizorii de date, în legătură cu obiectivele şi rolul cercetărilor statistice, se arată într-o informare a Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava

 Peste 90% din lucrările statistice realizate în anul 2017 de către Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Suceava au avut ca destinaţie inclusiv Eurostat.

„În Programul statistic naţional anual au fost prevăzute termene precise de transmitere a datelor la Eurostat. Acest fapt reprezintă o confirmare a asumării, de către statistica românească, a obligaţiilor care decurg din statutul de statistică oficială a unui stat membru al Uniunii Europene” se precizează într-o informare a instituţiei. Conform acesteia, în 2017, producerea de date s-a concretizat prin realizarea de lucrări statistice anuale şi infraanuale care au acoperit toate activităţile din economia naţională, conform metodologiei, tehnicilor şi metodelor de calcul a indicatorilor statistici aferente normelor şi standardelor Uniunii Europene.

În anul trecut, Direcţia de Statistică Suceava a efectuat 111 cercetări statistice, dintre care 64 cercetări statistice anuale şi 47 de cercetări statistice infraanuale. Din totalul acestora din urmă, 29 de cercetări au avut periodicitate lunară, 16 periodicitate trimestrială şi semestrială, una a fost cu periodicitate decadală, iar alta cu periodicitate săptămânală.

De remarcat este că, în anul 2017, în programul cercetărilor statistice au fost introduse două cercetări statistice noi, în domeniul mediului şi serviciilor, acestea având ca obiectiv creşterea fondului de indicatori şi alinierea statisticii româneşti la Sistemul Statistic European. Conform DJS, în activitatea de culegere a datelor statistice, pe lângă personalul propriu al instituţiei au participat şi 214 operatori statistici, în special pentru culegerea datelor necesare cercetărilor statistice în gospodăriile populaţiei. Cercetările statistice pentru care a fost necesară atragerea de colaboratori au avut ca obiectiv producţia agricolă vegetală, efectivele de animale, turismul, preţurile produselor agricole, condiţiile de viaţă etc.

„Dificultăţile întâmpinate pe parcursul anului 2017 au avut la bază probleme legate de receptivitatea agenţilor economici şi a gospodăriilor populaţiei privind cercetările statistice, întârzierile în raportarea datelor sau non-răspunsuri, acestea fiind soluţionate printr-o muncă susţinută a personalului, care a explicat furnizorilor de date statistice obiectivele şi rolul cercetărilor statistice, reuşindu-se, astfel, depăşirea situaţiilor critice şi finalizarea în bune condiţii a lucrărilor” se arată în informarea Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: