Potrivit ordinului ministrului Educaţiei Naţionale

Prima etapă de înscrieri în învăţământul primar, în perioada 8-26 martie

Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018-2019 au fost aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. În prima etapă, completarea şi depunerea cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar urmează să se desfăşoare în perioada 8 şi 26 martie.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, în clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2018 inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie a.c., inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Sursa citată precizează că evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) în perioada 1 – 23 martie.

Conform calendarului, prima fază a procesului de completare şi depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar este prevăzută să se desfăşoare între 8 şi 26 martie şi va fi urmată de o a doua etapă, programată între 12 şi 18 aprilie.

„Aceasta este rezervată părinţilor copiilor care nu au fost înscrişi în prima etapă sau care nu au participat la această etapă, cererile fiind completate din nou, în funcţie de locurile disponibile. Afişarea în fiecare unitate de învăţământ a circumscripţiilor şcolare a planului de şcolarizare propus şi a numărului de clase pregătitoare se realizează în data de 1 martie” se arată în comunicatul MEN.

În comunicat se mai precizează că cererea-tip se poate completa online sau la secretariatul unităţii de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, în interiorul perioadelor din calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei, iar validarea cererii-tip este obligatorie şi se realizează în unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea, în prezenţa părintelui şi a cel puţin unuia dintre membrii comisiei, zilnic, între orele 8 – 18 (luni–vineri).

Ziua Porţilor Deschise va fi organizată de fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasă pregătitoare într-una din zilele intervalului 1-12 martie, iar părinţii şi copiii vor avea posibilitatea de a vizita spaţiile şcolare şi vor putea discuta cu cadrele didactice ale şcolii.

„Fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de învăţământ din proximitate – şcoala de circumscripţie. Inspectoratele şcolare judeţene au responsabilitatea organizării sau, după caz, a reorganizării circumscripţiilor. Nu în ultimul rând, inspectoratele şcolare vor soluţiona orice situaţie legată de înscrierea în învăţământul primar, în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii” se menţionează în documentul citat.

Totodată, inspectoratele şcolare şi şcolile au obligaţia de a asigura permanent, corect şi cât mai rapid informarea şi consilierea părinţilor pe tema prevederilor legii şi ale metodologiei.

„Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea psihosomatică vor fi afişate pe site-urile inspectoratelor şcolare, precum şi ale unităţilor de învăţământ (dacă există)” se mai precizează în comunicatul MEN.

Învăţământul primar este obligatoriu şi cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV, iar numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: