Pensionarii suceveni nu vor mai circula cu abonamente la jumătate de preţ

> Reducerea impozitului pe veniturile de natură salarială de la 16% la 10% a avut drept consecinţă diminuarea cotelor repartizate lunar de la bugetul de stat către bugetul Sucevei de la 7 milioane de lei la 5 milioane de lei > „În situaţia în care nu se pot asigura resursele necesare de acoperire a subvenţiilor”, proiectul de hotărâre supus dezbaterii „nu este legal şi oportun”, s-a pus în vedere în raportul serviciului specializat al executivului > „În cel mai rău caz, aşteptăm să vină autobuzele electrice, când vom avea posibilitatea să dăm abonamente gratuite sută la sută” a evidenţiat Ion Lungu

 Consiliul Local Suceava a respins suportarea din bugetul local a 50% din costul abonamentului de călătorie al pensionarilor pe mijloacele de transport în comun.

Iniţiatorii proiectului de hotărâre conform căruia pensionarii din reşedinţa de judeţ ar fi urmat să beneficieze de abonament social nominal în valoare de 33 de lei pe lună sunt membrii grupului politic social-democrat din deliberativul municipal, facilitatea fiind prevăzută a fi valabilă pentru toate liniile deservite de societatea de transport local TPL. Cei opt consilieri PSD îşi justifică propunerea prin solicitările nenumărate ale pensionarilor cu venituri mici din municipiul Suceava, dezavantajaţi de scăderea puterii de cumpărare şi de majorarea cu 20% a taxelor şi impozitelor locale. Potrivit proiectului, abonamentul subvenţionat ar fi fost acordat în baza cuponului de pensie, pe tot parcursul anului calendaristic, numai dacă pensionarii în cauză „nu se regăseau în celelalte categorii de persoane beneficiare de facilităţi pentru transportul public”. Conform raportului serviciului de specialitate al Primăriei, la stabilirea tarifelor transportului public subvenţionat se ţine seama de „posibilităţile financiare de acoperire a subvenţiilor de la bugetul de stat sau de la bugetul local”. Potrivit raportului, reducerea impozitului pe veniturile de natură salarială de la 16% la 10% a avut drept consecinţă diminuarea cotelor de venituri repartizate lunar de la bugetul de stat la bugetul municipiului Suceava de la 7 milioane de lei la 5 milioane de lei.

„În măsura în care sumele alocate de la bugetul de stat vor fi suplimentate, se va putea reanaliza posibilitatea acordării de facilităţi la transport şi altor categorii defavorizate, prin compensarea costului transportului de la bugetul local” se reliefează în raportul serviciului executivului, accentuându-se că, „în situaţia în care nu se pot asigura resursele necesare de acoperire a subvenţiilor”, proiectul de hotărâre supus dezbaterii „nu este legal şi oportun”.

Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că a încercat să introducă „gratuităţi” în funcţie de mărimea pensiei, de exemplu pentru pensionarii cu mai puţin de 1.000 de lei pe lună, însă demersul nu a fost agreat de Consiliul Concurenţei. „Cu siguranţă, dacă vor veni nişte sume de la Guvern, eu voi lua iniţiativa să dăm abonamente la pensionari. Dacă nu, în cel mai rău caz, aşteptăm să vină autobuzele electrice, când vom avea posibilitatea să dăm abonamente gratuite sută la sută” a evidenţiat Ion Lungu, precizând că la momentul respectiv cheltuielile cu combustibilii vor scădea de şapte ori. Proiectul de hotărâre al consilierilor PSD a picat cu 9 voturi „împotrivă”, 3 abţineri şi 10 voturi favorabile, acestea din urmă ale aleşilor social-democraţi şi ai ALDE.

În prezent, valoarea integrală a abonamentului nominal de călătorie pe mijloacele de transport ale societăţii TPL, la care acţionar unic este municipiul Suceava, este de 66 de lei pe lună, pe toate liniile. În anii trecuţi, pensionarii cu domiciliul în Suceava au avut parte de abonamentul social nominal în valoare de 33 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: