Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România

„Pacienţii cu hepatită netrataţi determină creşterea anuală a numărului persoanelor nou infectate”

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenţia autorităţilor competente din domeniul sănătăţii asupra riscului pe care îl reprezintă românii care suferă de forme de hepatite virale şi care nu au acces la tratament din diferite cauze.

Pentru a evita creşterea semnificativă a numărului de pacienţi cu hepatite în fiecare an, APAH-RO militează pentru accesul la tratament al tuturor pacienţilor.

În ceea ce priveşte tratamentul fără interferon, acesta trebuie să cuprindă toţi pacienţii, indiferent de gradul de fibroză de care suferă. Limitarea tratamentului la stadiile avansate nu este corectă faţă de pacienţi şi nici nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei. Costurile la nivelul sistemului pot fi reduse prin tratarea acestor afecţiuni în stare incipientă, evitându-se astfel alocarea de fonduri pentru tratarea complicaţiilor şi oferind pacienţilor şansa de a fi membri activi ai comunităţilor în care trăiesc.

De asemenea, conform actualelor prevederi, pentru anumite categorii de bolnavi nu există soluţii: pacienţii cu transplant renal (aproximativ 100 de persoane), pacienţii care nu au răspuns la alte tratamente şi persoanele care folosesc droguri intravenoase. O categorie aparte sunt persoanele neasigurate, pentru care singura soluţie de a fi trataţi constă în implementarea unui program naţional dedicat hepatitelor virale. În situaţia unora dintre aceştia nu este în joc doar propria sănătate, ci şi a întregii comunităţi, deoarce reprezintă o sursă permanentă de transmitere a bolii.

O parte din aceste probleme pot fi rezolvate prin modificarea contractului cost-volum-rezultat, astfel încât să existe mai multe molecule pe piaţă, iar pacienţii să aibă acces la toate terapiile inovatoare prezente în România. Este un nonsens să avem tratamente de ultimă generaţie în ţara noastră, dar să nu le folosim.

În acelaşi timp, noile modificări legislative ar trebui să cuprindă contracte multianuale, astfel încât să fie mai multă predictibilitate şi să nu mai avem întreruperi de luni de zile în asigurarea tratamentului. În plus, trebuie să existe continuitate în asigurarea accesului la imunizare, în special pentru hepatita B.

În ceea ce priveşte partea de prevenţie, APAH-RO continuă solicitările de introducere a markerilor virali la medici de familie. Asociaţia salută şi lansarea noilor programe de screening, dar atrage atenţia asupra faptului că depistarea unui pacient cu hepatită trebuie însoţită automat de tratarea acestuia. Numai în momentul în care vor asigura acest circuit putem vorbi de un angajament real al României în lupta de eliminare a hepatitelor în acord cu obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

APAH-RO speră că autorităţile, în special Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, vor trata cu toată seriozitatea propunerile şi nevoile pacienţilor, iar noi modificări vor apărea în cel mai scurt timp posibil. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: