Superba horă a înfrăţirii

Am avut norocul şi marea cinste de-a fi invitat să iau parte la o manifestare culturală aşa cum îmi place: densă, interesantă, bogată în momente artistice, plină de învăţăminte şi de patriotism. Este vorba de manifestarea „Zece pentru folclor – Zece pentru şcoală”. O îmbinare perfectă şi armonioasă între două noţiuni: şcoala şi folclorul.

În primul rând semnalez excelenta pregătire şi organizare a acestei manifestări de amploare. Am înţeles că şi-au adus contribuţia toate cadrele didactice ale şcolii, conduse cu pricepere şi măiestrie de către prof. Radu Munteanu, directorul adjunct al şcolii, sub directa supraveghere a domnului Petru Nicuţă, directorul şcolii, care recunoaşte, însă că sufletul pregătirilor a fost domnul Munteanu.

La Rădăuţi, ca peste tot, organizatorii au fost ajutaţi de orchestra Ansamblului Artistic profesionist „Ciprian Porumbescu”, de renumiţii solişti de muzică populară Angela Flutur, Alexandru Brădăţan şi George Finiş. Dar s-au bucurat şi de participarea extraordinară a artiştilor Măriuca Verdeş din Ţara Maramureşului şi Ovidiu Homorodean de la Orăştie, precum şi de membrii Ansamblului Folcloric „Călineştii Ţării Maramureşului”, care au adus o notă aparte în cadrul acestui spectacol.

Spectacolul, căci a fost un adevărat spectacol, a fost deschis de domnişoara Mihaela Bârsan, prezentatoare la TVR Intermedia, dar şi reprezentantă a acestuia.

La un semnal al domnului Munteanu au păşit în faţă câţiva copii înarmaţi cu… fluiere. Domnul profesor Alexandru Domnari a dat tonul şi din fluierele lor au izbucnit trilurile Imnului de Stat al României, întreaga asistenţă cinstind solemnitatea momentului prin ridicare în picioare. Am aflat că grupul de vrăjitori ai sunetelor se numeşte „Bloc-flotest” (grup de fluieraşi).

Apoi artistul Ovidiu Homorodean, îmbrăcat în frumosul costum din zona Orăştiei, a deschis şirul de interpreţi cu cântecul „Basarabie frumoasă”, angrenând şi spectatorii, pentru că acest cântec este foarte cunoscut în zona noastră. Apoi a interpretat o horă, invitându-i pe toţi să se prindă în ea. Dar n-a fost numai o horă, ci mai multe, concentrice, pentru că erau sute de copii dornici să danseze. Aşa Horă a Unirii mai zic şi eu!

Apoi interpretul George Finiş, originar din Botoşana bucovineană, a interpretat mai multe cântece săltăreţe. Să-i fi văzut pe toţi prichindeii jucând de mama focului! Au dovedit că sunt buni cunoscători ai pasului de horă şi sârbă. Artistul şi-a încheiat evoluţia interpretând un cântec dedicat Bucovinei: „Bucovină, mamă sfântă”.

Tot cu hora mare şi-a început evoluţia şi artistul Alexandru Brădăţan, purtând spectatorii pe aripile cântecului de la Rădăuţi la Voroneţul lui neasemuit.

Dansatorii Ansamblului „C. Porumbescu” şi-au dovedit din plin măiestria. Prin interpretarea elegantă a jocurilor populare bărbăteşti din zonă au făcut o temeinică propagandă jocului popular românesc, în general, şi a celui bucovinean, în special. Au dovedit copiilor că şi jocurile populare pot fi interpretate elegant, încântând ochiul şi inima.

Cu eleganţa-i proverbială în ţinută, costum şi-n cântec, frumoasa artistă Angelica Flutur şi-a prezentat numărul. Nu s-a oprit numai la cântece huţule. Aşa cum o cunoaştem, repertoriul său cuprinde şi cântece din tot arealul Bucovinei, şi nu numai.

Un număr special a fost şi cel prezentat şi de tinerii membri ai Ansamblului Folcloric „Călineştii Ţării Maramureşului”, ansamblu condus de artista Măriuca Verdeş, şi ea o renumită cântăreaţă de muzică populară maramureşană. Coconi frumoşi ca-n poveste, îmbrăcaţi în superbele lor costume naţionale, minunate în simplitatea lor, au fost adevăraţi mesageri ai folclorului maramureşan. Cred că Măriuca a fost aplaudată frenetic şi pentru frumuseţea ei. Şi Măriuca, ca şi Angelica, a fost asaltată pentru autografe. Ce să vă mai spun de mulţimea de fotografii făcute cu aceşti interpreţi, unii copii aşteptându-i chiar în curtea şcolii pentru a se fotografia cu ei.

Directorul şcolii anunţase o listă întreagă de interpreţi de muzică populară sau uşoară care s-au ridicat din rândurile elevilor acestei şcoli. La acest spectacol a fost invitată o asemenea speranţă, Sînziana Mirăuţă, care s-a afirmat, începându-şi ucenicia la această şcoală, acum fiind elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi” din Rădăuţi.

După ce şi-au încheiat evoluţia, elevi sau maturi, au continuat distracţia. Dar eu mai am ceva de scris.

Am asistat la un spectacol de excepţie. Organizarea a fost ireproşabilă. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, aşa cum este obiceiul la români. Majoritatea elevilor şi toate cadrele didactice au venit îmbrăcate în costume naţionale din zonă. Am rămas uimit de numărul mare de elevi, cadre didactice, părinţi sau simpli spectatori care au auzit că aici se întâmplă ceva. Tot ceva remarcabil este şi faptul că inspectorul general Gheorghe Lazăr a venit cu toată conducerea inspectoratului şcolar, iar primarul municipiului, Nistor Tătar, a venit cu consilieri locali. Spectatori au fost de la cele mai fragede vârste şi până la pensionari de vârstă respectabilă. Deci totul a fost de nota… 10! (A consemnat şi fotografiat prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!