Locul oraşului Siret în Marea Unire

Respectându-şi calendarul activităţilor culturale închinate sărbătoririi centenarului Marii Uniri din anul 1918, Filiala Siret a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi-a planificat o activitate cu tema „Locul oraşului Siret în Marea Unire”. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Biblioteca Orăşenească „T. Ştefanelli”, în sala căreia s-a desfăşurat activitatea.

După cuvântul de deschidere, rostit de prof. Florin Creţu, preşedintele filialei, a vorbit prof. Franz Pieszczoch, care a prezentat, succint, principalele evenimente istorice care s-au desfăşurat în România, în general, şi în oraşul Siret, în special. A amintit apoi şi de modul în care au fost reflectate în literatura română aceste evenimente.

În partea a doua a activităţii, s-a lansat cartea „Termeni păstoreşti în literatura română”, autor prof. univ. dr. Ion Popescu-Sireteanu, lucrare apărută în trei volume. Despre biografia autorului a vorbit tot prof. Florin Creţu, care l-a cunoscut personal pe autor. A venit cu foarte multe lucruri inedite pentru publicul spectator, format din cadre didactice şi elevi din clasele superioare al Colegiului Tehnic din Siret.

Doamna Narcisa Daneliuc, bibliotecar, a motivat de ce cartea prof. Ion Popescu-Sireteanu este o carte unică atât prin tematica sa, cât şi prin modul în care a fost realizată. A prezentat, în continuare, şi alte lucrări ale acestui autor care se află în rafturile bibliotecii. Le-a recomandat, în special elevilor, să împrumute aceste cărţi şi să le citească, pentru că vor afla lucruri foarte interesante.

Domnul prof. Silvestru Pânzariu a arătat că l-a cunoscut foarte bine pe autorul cărţii, cu care a colaborat o perioadă la Siret. A făcut un portret al autorului, precizând că tatăl lui i-a fost profesor. A arătat cum, datorită muncii sale asidue, profesorul a urcat pe toate treptele carierei universitare, făcând prin aceasta cinste oraşului Siret, dar şi Bucovinei.

A precizat că autorul a scris până în prezent peste 30 de cărţi şi 330 de articole de specialitate. Pentru aceasta a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române şi Premiul „Meritul cultural” acordat de Chişinău. În anul 1994 a scos cartea „Siretul – vatră de istorie şi cultură românească”. Recomandă călduros această carte tinerilor, pentru ca aceştia să-şi cunoască mai bine urbea natală, dar şi pentru a-şi da seama de importanţa acestei aşezări în istoria românilor.

Doamna Narcisa Daneliuc a precizat că distinsul universitar a donat peste 2000 de cărţi din biblioteca proprie şi care acum se află în rafturile bibliotecii orăşeneşti. Biblioteca se mândreşte că-n rafturile sale se află şi o carte foarte veche, de la anul 1858, adică „Poezii” de Ioan Ianov. Domnul profesor asigură pentru bibliotecă şi revista „Argeşul”, cu apariţie lunară, pe care o trimite prin poştă.

Domnul Florin Creţu a mai precizat că domnul prof. Popescu l-a adus şi pe sculptorul Condurache, care a executat busturile care se află expuse în centrul oraşului. A arătat cele trei volume care cuprind munca depusă de domnul profesor timp de zeci de ani.

Domnul prof. Petru Bejinariu a recomandat ca o sinteză a celor prezentate de domnul profesor Creţu să fie cuprinsă într-un articol care să fie propus pentru tipar într-o publicaţie. A prezentat apoi cartea „La gura sobei cu Badea Toader” a prof. Avramia şi Gheorghe Dolinski, recomandând să se găsească şi în rafturile acestei biblioteci.

Am vorbit despre realizarea acestei cărţi, scoţând în evidenţă personalitatea acestuia, prezentând şi un portret al acestuia. Am donat un pachet de cărţi pentru biblioteca sireteană, printre care şi cartea despre tradiţiile din comuna Straja, carte realizată de distinsul intelectual Elisabeta Teleagă, fiică a satului Straja.

Distinsa doamnă Oltea Lungoci, poetă, a recitat, aşa cum numai dânsa poate, poezia „Bucovina noastră”, creaţie proprie. A arătat că revine cu plăcere şi emoţie în localitatea ei natală. Recunoaşte că n-a fost de mai mulţi ani aici, pentru că nu mai are nicio rudă în localitate. Aici a făcut doi ani de liceu. Când vine la Siret renaşte, prinde puteri noi, a afirmat.

Urmează ca în perioada următoare, conform calendarului nostru, să desfăşurăm activităţi în majoritatea localităţilor din Depresiunea Rădăuţilor, Siretul fiind a doua localitate unde am organizat activitate, după localitatea Arbore. (Text şi foto, prof. GH.DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: