Invitaţi la Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu” de la Drobeta-Turnu Severin (IV)

Omul revoltat, Vasile Bahnaru

Vasile Bahnaru s-a născut în ziua de 24 octombrie 1949 în satul Miclăuşeni, raionul Nisiporeni (fost judeţ Lăpuşna pe timpul României Mari). Absolvent al Facultăţii de Litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău.

În perioada 1979-1982 a urmat studiile de doctorat din cadrul Institutului de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Din 1985 este la Moscova. Vasile Bahnaru este directorul Institutului de Filologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Este autor a peste 200 de studii şi articole şi a zece studii monografice. Este coautor la cinci dicţionare şi la trei manuale. Deţine mai multe titluri onorifice.

Omul Vasile Bahnaru

Anii trec, îngrămădind în sufletul nostru imagini, amintiri, frânturi şi drame şi aceste cioburi din memoria noastră se tot învârtesc pentru a ne aduce aminte. Sunt 28 de ani de când îl ştiu pe Vasile Bahnaru. L-am întâlnit pentru prima dată în anul 1990, la sediul Frontului Popular de pe strada Nicolae Iorga din Chişinău. Era îmbrăcat într-un costum alb care contrasta cu tenul său măsliniu. Vocea lui acoperea toate vorbele din încăpere şi nu permitea nimănui să vorbească până ce el nu termina ce avea de spus.

Orice împotrivire a cuiva era penalizată. Şi eu am fost unul dintre cei penalizaţi. Am vrut să-i spun că sunt ziarist şi sunt corespondentul unui mare ziar din ţară şi că aş vrea să scriu ceva despre mişcarea naţională de eliberare a românilor basarabeni de sub steaua roşie a Kremlinului. Mi-a spus pe un ton răspicat să aştept. De atunci, de câte ori îl vedeam şi îl văd, caut să-mi ţin spusele, ştiind că el este gata oricând să găsească motive în a-mi spune să-l ascult întâi pe el şi apoi să spun ce doresc.

Cu anii s-a mai domolit, voind să spună că înţelepciunea stă în ani şi în timpul pe care îl dedici studiului fiinţei umane. Poţi să afirmi despre el că este un spirit justiţiar cu un simţ acidulat al ironiei, pe care alţii îl condamnă.

Singurul care îl cunoaşte mai îndeaproape este acad. Mihai Cimpoi, care şi l-a apropiat ca pe un scutier, ştiut fiind faptul că este singurul om care îi cunoaşte îndeaproape stările. La rândul meu, astăzi, când scriu aceste rânduri, m-am obişnuit cu rostirile lui şi nu mai am îndoieli în ceea ce priveşte felul lui de a fi.

Vasile Bahnaru idealizează trecutul istoric al poporului român şi s-a aplecat asupra fenomenului istoric dintre Prut şi Nistru. El a gândit şi gândeşte mereu aşa cum conştiinţa îi dictează şi, dacă uneori mai greşeşte, este de neconceput să nu se autopenalizeze cu acelaşi aplomb cu care a greşit. Aceasta înseamnă de fapt o victorie asupra firii lui. El este un spirit combativ şi trebuie înţeles ca atare. Nu suportă mirosul lânced al răuvoitorilor şi duşmanilor poporului român. Românismul lui se datorează tatălui care, în anii celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns până la cotul Donului şi nu-şi permitea să-l numească pe Ion Antonescu decât „domnul mareşal”, când venea vorba despre acesta, educându-şi astfel copiii în spiritual dragostei de neam şi ţară.

Face parte dintr-o generaţie dornică de certitudine şi a căutat să reziste scepticismului plin de seducţie al epocii brejneviste. Acţiunea de frondă a generaţiei sale a căpătat semnul unui act de eliberare de sub fascinaţia comunistă. El îşi explica atitudinea de frondă drept o şarjă împotriva ocupantului sovietic, atât verbal, cât şi în scris dovedindu-se şi un excelent luptător pentru limba română.

Acesta este omul răzvrătit, omul de neînţeles pentru unii, dar cu un suflet curat, care ştie că adevărul, nu impus şi nici cel istoric, este adevărul pe care fiecare conştiinţă umană îl are.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: