FSLI începe protestele: miercuri şi joi pichetează Ministerul Muncii

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va picheta Ministerul Muncii miercuri, între orele 13 – 15, şi joi, între orele 10 – 14, după cum suntem informaţi printr-un comunicat de presă al FSLI.

Decizia a fost luată după ce federaţia a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvernul României.

„Atragem atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare în întreaga ţară”, a declarat dl Giani Leonte, preşedintele AI Suceava.

FSLI cere Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit.

FSLI solicită Guvernului renegocierea Legii-cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. În comunicat se precizează faptul că majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie cât mai scăzut.

FSLI solicită, de asemenea, ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde şi pentru personalul nedidactic.

FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.

FSLI solicită Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Nivelul de suprasolicitare neuro-psihică, precum şi cazurile medicale grave impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: