Proiect european în derulare la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni

 În perioada 1-7 februarie a.c., o delegaţie de elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni a participat la o mobilitate transnaţională în Spania, la Liceul IES San Rosendo din oraşul Mondonedo, în cadrul proiectului de parteneriat strategic în domeniul educaţiei şcolare „Thinking allowed – Teenage students have their say on Human Rights”, acţiunea cheie 2, finanţat de Uniunea Europeană. Evenimentul a reunit elevi şi profesori atât de la instituţia gazdă spaniolă, cât şi de la celelalte instituţii partenere: Liceo Statale Publio Virgilio Marone, Avellino, Italia (coordonator al proiectului), Lycée La Martiniere Monplaisir, Lyon, Franţa, A’rsakeio Geniko Lykeio Psychikou, Atena, Grecia şi Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni.

Mobilitatea a avut o durată de 7 zile, din care 5 au fost dedicate activităţilor culturale şi de învăţare prevăzute în cadrul proiectului. Tematica specifică acestei întâlniri transnaţionale a fost abordarea problemei protecţiei drepturilor omului în ceea ce priveşte discriminarea de gen. Activităţile au fost variate şi au inclus, pe lângă vizitele la obiective turistice cu rezonanţă pentru tema proiectului, organizarea unei expoziţii despre femei reprezentative pentru fiecare ţară parteneră, lecturarea, pe treptele Catedralei din Santiago de Compostela – loc de pelerinaj care împărtăşeşte spiritul şi valorile stipulate în Declaraţia drepturilor omului – a unor texte reprezentative scrise de femei, prezentarea unor jocuri de rol pe tema stereotipurilor de gen, o dezbatere asupra evoluţiei drepturilor femeilor în Europa. Toate activităţile desfăşurate au fost un prilej de cooperare, de comunicare şi de împărtăşire a valorilor comune europene, în spiritul întregului proiect.

Proiectul „Thinking allowed – Teenage students have their say on Human Rights” care se derulează pe parcursul a 2 ani (2017-2019), a fost creat pentru a încuraja o implicare mai largă a elevilor cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani în activităţi care promovează valorile europene privind libertatea, egalitatea, demnitatea, drepturile omului şi respectul faţă de diversitate, în conformitate cu Declaraţia de la Paris din anul 2015. Obiectivele principale urmărite pe parcursul proiectului sunt: „dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de valorile Uniunii Europene, dobândirea unei mai bune înţelegeri a diversităţii sociale, lingvistice şi culturale, facilitarea schimbului de bune practici educaţionale, dezvoltarea competenţelor interculturale, sociale, lingvistice, digitale şi organizaţionale ale beneficiarilor, cultivarea respectului faţă de ceilalţi şi facilitarea interacţiunii diferiţilor factori care vor contribui la formarea „noilor cetăţeni europeni”.

Mobilitatea transnaţională din Spania este a doua activitate din cadrul proiectului, după evenimentul de formare adresat profesorilor şi organizat de instituţia coordonatoare în luna ianuarie 2018, în Avellino, Italia. Ea va fi urmată de deplasarea echipelor de elevi şi profesori din fiecare ţară parteneră la Lyon, Franţa, în luna mai a acestui an, şi la Atena, Grecia, în luna aprilie a anului viitor. Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni, va fi gazdă a partenerilor din proiect la începutul lunii octombrie 2018.

Prof. ALEXANDRA SÎRGHI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!