Retrospectiva săptămânii

Euro s-a oprit, pentru un timp, la 4,66 lei

Evoluţia leului din perioada analizată a fost de uşoară depreciere faţă de euro, care a testat constant depăşirea pragului de 4,66, în timp ce media dolarului a scăzut, iar cea a francului elveţian a crescut. Cursul euro a crescut de la 4,6534 la 4,6598 lei. Finalul perioadei a adus o medie de 4,6595 lei, însă cotaţiile din piaţă au urcat până la 4,666 lei, minimul fiind de 4,659 lei, semnal că moneda unică se pregăteşte să atingă noi maxime istorice. Tranzacţiile de la închidere se realizau la 4,658 – 4,661 lei. Recordul de 4,6679 lei a fost înregistrat în 23 ianuarie.

Media dolarului american a scăzut de la 3,7919 la 3,7306 lei, evoluţie în concordanţă cu deprecierea acestuia faţă de euro. Cotaţiile de la finalul perioadei au fluctuat între 3,714 şi 3,759 lei.

Moneda elveţiană a fluctuat între 1,149 şi 1,158 franci/euro, astfel că media ei s-a mişcat în culoarul 4,0332 – 4,0452 lei, maxim atins la sfârşitul intervalului.

Cele mai multe dintre proiecţiile care se fac pe cursul euro/leu indică tendinţa de depreciere a monedei naţionale, care suferă în principal de neîncrederea investitorilor în mediul fiscal românesc, dar şi de dezechilibrele economice apărute în condiţiile în care investiţiile publice ale statului au atins cote minime ale ultimilor ani.

De exemplu, situaţia politică şi adâncirea constantă a deficitelor de cont şi comercial, la care se adaugă creşterea rapidă a inflaţiei, care a urcat în ianuarie la 4,3%, au determinat ieşiri importante din piaţa bancară locală, valoarea sumelor care au părăsit România ridicându-se la un miliard de euro, un motiv suplimentar de presiune asupra raportului euro/leu.

Pe de altă parte, minuta ultimei întâlniri a CA al BNR, la care s-a decis majorarea dobânzii-cheie, evidenţiază faptul că s-a luat în considerare posibilitatea unor „corecţii fiscale”, în condiţiile în care guvernul PSD–ALDE se va confrunta cu mari probleme în privinţa acoperirii cheltuielilor salariale ale bugetarilor şi a pensiilor. În aceste condiţii sunt aşteptate noi „revoluţii fiscale”, care vor aduce taxe şi impozite suplimentare, ceea ce va pune noi presiuni asupra mediului de afaceri.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,07%. Totodată, indicele Robor la 6 luni s-a oprit la 2,38%, cel mai mare nivel din 31 octombrie 2014, cel la nouă luni la 2,44% iar cel la 12 luni a urcat la 2,49%. Încrederea investitorilor în moneda americană a revenit din nou la cote minime, odată cu trecerea pe plus a marilor burse de acţiuni.

De la o valoare de 1,2237, euro a crescut la finalul perioadei la 1,2555 dolari, maxim care nu a mai fost atins de la jumătatea lui decembrie 2014. Marcările de profit au făcut ca la închiderea pieţelor americane cotaţia să coboare la 1,2405 dolari.

Valoarea indicelui compozit al bitcoin calculat de Bloomberg era la finalul perioadei de 10.102,59 dolari.

Analiza cuprinde perioada 12–16 februarie 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!