Un punct de vedere

E greu să fii părinte ?

E greu să fii părinte?

E foarte greu, dar şi frumos, înseamnă împlinire. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea când o casă este binecuvântată cu copii! Am spus copii pentru că acum cele mai multe familii tinere îşi doresc unul, cel mult doi sau niciun copil. Mare păcat pentru că, altădată, când familiile erau mai numeroase şi copiii creşteau altfel: nu erau egoişti, îşi împărţeau frăţeşte ceea ce aveau, se ajutau unii pe alţii, preţuiau orice lucru ştiind că este obţinut cu eforturi, se respectau între ei. Nu mai spun de respectul datorat părinţilor.

Când un părinte îşi ţine, pentru prima oară, pruncul în braţe, ştie la ce responsabilităţi se angajează. Mă refer la familiile de oameni normali, responsabili, care se gândesc la felul în care va creşte copilul, la sănătatea lui, la ceea ce-i vor putea oferi până va creşte mare.

Ştie oricine cât de greu se creşte un copil: nopţi nedormite, preocupări pentru îngrijirea, pentru sănătatea acestuia, renunţări la multe plăceri şi câte altele! Dar tot efortul merită, pentru că, fără a aştepta vreo răsplată, sufletul părintelui, al mamei în mod deosebit, înfloreşte odată cu înaintarea în vârstă a tânărului vlăstar.

Îmi vine în minte povestea unei familii care a crescut şapte copii. De câte se vor fi lipsit aceşti părinţi pentru a le oferi cele necesare copiilor! Câte hăinuţe, câte perechi de încălţăminte, câte ghiozdane cu cele trebuitoare şcolii! Doamne, ce suflet şi ce inimă mare, câtă rabdare trebuie să ai pentru ca, zi de zi, an de an să te împarţi tuturor! Mama aceasta era un munte de înţelepciune, hărnicie, bunătate, dăruire şi chiar sacrificiu. Îi iubea pe toţi cu discreţie încât fiecare era încredinţat că pe el îl iubeşte cel mai mult.

Cinstea, onoarea, diplomaţia, demnitatea şi credinţa au fost trăsăturile morale predominante în spiritul cărora şi-au educat copiii, insuflându-le sentimentul de respect şi ajutor frăţesc necondiţionat. La rândul lor, copiii s-au străduit să le facă bătrâneţile mai uşoare, venind pe rând la căsuţa părintească pentru a le îndulci zilele amare ale anilor din urmă, când trupurile bunilor părinţi erau măcinate de boli. Întorceau acum grija, preocuparea, bunătatea pe care le-au primit în copilăria şi tinereţea lor. Aşa e normal, aşa se cuvine în familia tradiţională românească. „Cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta” trebuie să fie nu doar cuvinte, ci fapte.

Cu ceva timp în urmă, am văzut la televizor un tânăr artist foarte, foarte revoltat de faptul că în copilărie a fost tratat cu duritate de părinţii săi. Nu mai contenea cu reproşurile şi cu cuvintele grele la adresa celor ce i-au dat viaţă. Era atât de pornit încât se arăta dispus să renunţe la moştenirea care i se cuvine şi chiar la numele pe care îl poartă, fiind unicul fiu al familiei. O fi având dreptate, poate. Dar l-aş întreba dacă realizează faptul că a ajuns ceea ce este datorită durităţii părinţilor săi. Eu nu sunt de acord cu asprimea în educaţie şi sunt convinsă că, în cazul de faţă, s-au făcut greşeli mari. Fiind întrebat ce părere are despre atitudinea fiului său, tatăl a spus doar atât: „cine are, să-i trăiască!”.

L-aş mai întreba pe tânărul războinic (despre care am înţeles că, la rândul său, este tatăl unui băiat de 7–8 ani foarte talentat, cântă la câteva instrumente, exersează zilnic” cu plăcere „câteva ore, face şi sport” şi se bucură din plin „de copilarie“) ce-i va răspunde fiului său dacă acesta i-ar reproşa întocmai cum face el acum. Probabil i-ar răspunde că „dacă semeni vânt, culegi furtună”. Iar dacă-l vor încerca păreri de rău, va fi prea târziu pentru a îndulci fierea cu care i-a împroşcat pe cei pentru care ar trebui să-şi repete versurile regretatului Adrian Păunescu „Rugă pentru părinţi”.

E greu să fii părinte? E foarte greu.

(A fost doar un punct de vedere).

ELENA LAURA BUSUIOC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!