Obezitatea şi problemele de vedere

Evaluarea nivelului de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate realizată în anul 2017 pe baza examenelor medicale de bilanţ la copiii şi tinerii din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural din judeţul nostru a evidenţiat că viciile de refracţie şi obezitatea se află printre cele mai frecvente afecţiuni depistate în rândul lor.

Potrivit raportului de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în cursul anului 2017, Colectivul de igienă şcolară al compartimentului de evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi muncă al DSP Suceava a realizat o acţiune de evaluare a nivelului de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate pe baza examenelor medicale de bilanţ la copiii şi tinerii din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural din judeţul Suceava.

Conform sursei citate, examenul de bilanţ se efectuează preşcolarilor la intrarea în colectivitate, elevilor din clasele I, a IV-a, a VIII-a şi a XII-a, elevilor din anul II de la şcolile profesionale, precum şi studenţilor din anul II.

În mediul urban, examenul de bilanţ a fost realizat de personalul cabinetelor medicale şcolare, fiind examinaţi 16.556 de copii şi tineri, iar printre cele mai frecvente afecţiuni depistate în rândul lor se numără viciile de refracţie, în 345 cazuri, obezitatea de cauză neendocrină, în 309 cazuri, hipotrofia ponderală, în 115 cazuri, tulburările de vorbire, în 71 cazuri, deformările câştigate ale coloanei vertebrale, în 66 cazuri, precum şi afecţiunile cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide, în 65 cazuri.

În mediul rural, examenul de bilanţ în rândul copiilor şi tinerilor a fost efectuat de medicii de familie, care au consultat 7719 copii şi tineri. Principalele afecţiuni depistate de ei, în urma examinărilor, sunt: obezitatea de cauză neendocrină, în 134 cazuri; afecţiunile cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide, în 130 cazuri; viciile de refracţie, în 126 cazuri; hipotrofia ponderală, în 97 cazuri; anemiile cronice prin carenţă de fier – 59 cazuri; tulburările de vorbire – 56 cazuri.

Datele rezultate au fost colectate din întreg judeţul de personalul colectivului de igienă şcolară, centralizate şi transmise Centrului Regional de Sănătate Publică Iaşi şi Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti – CNEPSS.

„Obiectivul acestei activităţi este evaluarea impactului factorilor din mediul de viaţă şi activitate asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor din colectivităţi, precum şi stabilirea tendinţelor morbidităţii şi dinamica acesteia la populaţia de copii şi tineri cuprinsă în colectivităţi” se menţionează în raportul de activitate al DSP Suceava.

 Tot în cursul anului trecut, a fost evaluată şi morbiditatea cronică prin dispensarizare în colectivităţile de copii şi tineri, respectiv a celor cuprinşi în creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee, şcoli profesionale, acţiune ce au avut ca obiectiv atât întocmirea unei baze de date privind bolile cronice la această categorie de populaţie, cât şi calcularea unor indici de prevalenţă pentru principalele categorii de boli cronice dispensarizate în vederea descrierii situaţiei morbidităţii prin boli cronice în rândul copiilor şi tinerilor din România.

Astfel, au fost examinaţi aproape 51.500 de copii şi tineri, iar, conform statisticii întocmite de DSP Suceava, principalele afecţiuni cronice dispensarizate au fost: vicii de refracţie – 554 cazuri; obezitate de cauză neendocrină – 385 cazuri; vicii de postură – 311 cazuri; astm bronşic – 78 cazuri; spasmofilie – 68 cazuri.

„Datele privind dispensarizarea au fost colectate de personalul colectivului de igienă şcolară de la cabinetele medicale şcolare din judeţ, centralizate conform metodologiei şi raportate la INSP Bucureşti – CNEPSS şi CRSP Iaşi” se mai precizează în raportul menţionat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: