Municipiul Suceava are staţii funcţionale de alimentare a autovehiculelor electrice

> La Primărie sunt distribuite 60 de carduri de acces gratuit la staţiile de încărcare, în reşedinţa de judeţ fiind înmatriculate două autoturisme electrice şi 42 de autovehicule cu propulsie mixtă > Valoarea consumului de energie la 100 km a unui vehicul electric este de 5,8 lei, în comparaţie cu 42 de lei, valoarea consumului, pe aceeaşi distanţă, al unui autoturism pe benzină

Începând de pe 14 februarie, în municipiul Suceava este funcţională reţeaua publică de staţii de încărcare a acumulatoarelor autovehiculelor electrice şi autovehiculelor hibrid. În reşedinţa de judeţ, prin proiectul „Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, au fost amenajate 14 staţii standard şi 14 rapide, fiecare dintre ele având alocate câte două locuri de parcare pentru maşinile respective. Staţiile de încărcare pot fi folosite de persoane private sau de instituţii publice din municipiu, în baza unui card eliberat de Primăria Suceava. Solicitanţii trebuie să prezinte cartea de identitate şi, cu cartea de înmatriculare, să facă dovada posesiei unui autovehicul electric. Cardurile pot fi folosite la toate staţiile din municipiul Suceava, cu excepţia autovehiculelor aflate în tranzit, care se pot alimenta doar de la sediile din Areni şi din Burdujeni ale Primăriei, „unde vor lua legătura cu ofiţerul de serviciu”. În următorii 5 ani, costurile de încărcare sunt suportate de la bugetul municipiului Suceava, sistemul de management al staţiilor de încărcare permiţând identificarea tipului de autovehicul, măsurarea timpului de staţionare, cât şi calcularea valorii energiei consumate. În viitor, staţiile de încărcare vor putea fi folosite inclusiv la alimentarea autobuzelor electrice de capacitatea mică, aflate în procedură de achiziţie publică. După 23 februarie, în municipiul Suceava ar urma să ajungă primele 11 vehicule electrice Peugeot iOn, achiziţionate în cadrul proiectului „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”.

Potrivit viceprimarului Lucian Harşovschi, valoarea consumului de energie la 100 km a unui vehicul electric este de 5,8 lei, în comparaţie cu 42 de lei, valoarea consumului, pe aceeaşi distanţă, al unui autoturism pe benzină.

Conform unei hotărâri a Consiliului Local, parcarea autovehiculelor electrice este gratuită, proprietarii acestora fiind scutiţi şi de plata taxei pe autoturism. Deocamdată, Primăria are disponibile 60 de carduri de acces gratuit la staţiile de încărcare, în reşedinţa de judeţ fiind înmatriculate două autoturisme electrice şi 42 de autovehicule cu propulsie mixtă, pentru acestea din urmă fiind datorată taxă redusă cu 95%.

În cadrul Programului de cooperare româno-elveţian municipiul Suceava s-a dota şi cu zece biciclete electrice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: