Şaizeci de suceveni vor restitui ajutoarele primite pentru practicarea agriculturii ecologice

> În cauză sunt fermierii care nu şi-au reînnoit cererile anuale de plată şi care nu au mai prezentat documentele justificative cu privire la respectarea angajamentelor asumate > „Dintre cei 60 de beneficiari pentru care s-au întocmit procese-verbale în vederea recuperării plăţilor necuvenite, niciunul nu a depus contestaţie” se reliefează într-o informare a APIA Suceava

Mai mulţi suceveni sunt nevoiţi să dea înapoi banii pe care i-au primit de la bugetul de stat după ce au aplicat în baza prevederilor legale referitoare la practicarea agriculturii ecologice. În cauză sunt beneficiari ai prevederilor HG nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, obligaţiile de urmărire returnare şi de încasare a sumelor încasate pe nedrept revenind inspectorilor APIA Suceava, în baza unei liste cu beneficiarii care nu au respectat angajamentul de menţinere în sistemul de agricultură ecologică, listă transmisă de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Conform APIA Suceava, verificările efectuate asupra respectării angajamentelor asumate de beneficiari la depunerea cererilor de plată se fac anual, în 2017 fiind identificaţi 60 de suceveni care nu au prezentat documentele justificative.

„Pentru 60 de beneficiari, care nu s-au prezentat cu documentele solicitate, s-au întocmit note de fundamentare, în urma unei acţiuni de verificare, cât şi procese-verbale în vederea recuperării plăţilor necuvenite. Dintre cei 60 de beneficiari pentru care s-au întocmit procese verbale, niciunul nu a depus contestaţie” se reliefează într-o informare a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

În lunile martie şi noiembrie 2017, APIA Suceava a trimis 280 de înştiinţări către beneficiarii de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică aflaţi sub angajament. În cauză sunt cei care erau în interiorul perioadei de 5 ani de la data aprobării acordării sprijinului, respectiv „beneficiarii plătiţi în anii precedenţi, şi care nu au mai depus cerere de plată în anul curent”. Prin înştiinţări, beneficiarilor li se solicită să prezinte documentul justificativ, certificatul de conformitate sau masterul certificatului eliberat de organismul de inspecţie şi certificare, acte care atestă menţinerea în sistemul de agricultură cu minimul suprafeţei, numărului de animale, numărului de păsări sau numărului de familii de albine pentru care s-au obţinut plăţile. În cazul în care minimul prevăzut de reglementările legale nu este respectat, „se calculează diferenţa procentuală şi se aplică reduceri, penalităţi şi/ sau excludere de la plată”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: