Invitaţi la Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu” de la Drobeta-Turnu Severin (III)

Domnul Mihai Cimpoi

Născut la 3 septembrie 1942 în satul Larga, fostul judeţ Hotin din România Mare, astăzi raionul Briceni, Republica Moldova. Reputat om de cultură, critic şi istoric literar, academician, membru de onoare al Academiei Române.

Fost deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice în perioada 1989-1990, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1999-2001.

Timp de două decenii a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este autor al unor opere fundamentale pentru cultura română, dintre care amintim: „O istorie deschisă a literaturii din Basarabia”, în mai multe ediţii, „Dicţionar enciclopedic Mihai Eminescu”, lucrare monumentală unică în cultura română.

 Mihai Cimpoi este autorul şi administratorul proiectului „Congresul mondial al eminescologilor”, membru al Uniunii Scriitorilor din România, vicepreşedinte al Ligii de Cultură, cetăţean de onoare a mai multor oraşe din România, municipiul Bârlad fiind primul care i-a atribuit titlul de cetăţean de onoare. Este preşedintele fondator al Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. A publicat numeroase lucrări, monografii, cărţi de critică literară şi biografii ale multor oameni de cultură din spaţiul românesc şi european.

O personalitate inconfundabilă a culturii româneşti

 Domnul Mihai Cimpoi este o personalitate inconfundabilă a culturii româneşti, un intelectual rasat, poate cel mai mare eminescolog din cultura europeană.

 Pe domnul Mihai Cimpoi îl ştiu din anul 1990, când în Basarabia, pe atunci Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, aveau loc evenimente istorice de redeşteptare naţională, Domnia Sa aflându-se în primele rânduri ale luptei de neatârnare faţă de Moscova.

 Este de un rafinament sufletesc aparte, cu un ales simţ al ironiei subtile, dar muşcătoare pentru cel vizat.

Ca eminescolog, nu rareori a afirmat că „Am un sentiment de mândrie că suntem români şi trăim în umbra lui Eminescu”. După cum afirmam mai sus, este un spirit enciclopedic şi cred că nu greşesc când spun că este cel mai mare eminescolog român. De la el am aflat că un critic cubanez spunea despre Mihai Eminescu că este „cel mai mare poet elegiac al lumii.”

De când îl cunosc, niciodată nu i-am spus altfel decât „domnul Mihai Cimpoi”. Este bine să amintesc aici că şi pe tărâm politic a pledat şi pledează pentru realipirea Basarabiei la Ţara Mamă şi integrarea în Uniunea Europeană.

Domnul Mihai Cimpoi, prin realizarea „Dicţionarului enciclopedic Mihai Eminescu”, ne-a dat un document unic în istoria literaturii române. Puţine ţări ale bătrânului continent au dicţionare despre poeţii lor naţionali.

Domnul Mihai Cimpoi cunoaşte bine nu numai cultura română, dar şi politica rusească. El este în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte cultura rusească şi tainele sufletului rusesc, ştie ce înseamnă respiraţia imperialistă a politicii ruseşti.

 S-au găsit şi unii care să arunce anatema dispreţului lor asupra personalităţii sale dintr-un complex genetic, din micime intelectuală.

 Domnia Sa este calm în mijlocul furtunii şi sigur în prietenie. Ştiu că atunci când se apucă de lucru îşi simte puterile crescute. Citeşte cu acea febră entuziastă a celor însetaţi să servească o cauză nobilă.

 Clemenţa domnului Mihai Cimpoi este bine cunoscută, iar inima lui caldă este de natură să aibă mulţi prieteni. Niciodată nu a răspuns atacurilor mârşave, chiar dacă uneori s-a simţit ultragiat.

 În mai multe rânduri l-am întrebat de ce nu răspunde unor astfel de atacuri, nefondate ale detractorilor săi. El îmi răspundea doar: „Lasă, lasă”; şi făcea cu mâna acel semn al lehamitei.

 Dacă prietenul său, marele poet Grigore Vieru, răspundea atacurilor, domnul Mihai Cimpoi niciodată nu vroia să răspundă, calmul său părea a unui lord englez.

 Ştiu că în dese rânduri vorbea despre Eminescu ca despre un apostol al românismului şi al culturii. Spunea: „Eminescu trăieşte în noi, ne regăsim în el şi pentru fiecare român opera lui este ceea ce erau Iliada şi Odiseea pentru vechii greci”.

 Sunt convins că dintre intelectualii români are cea mai vastă cultură despre Mihai Eminescu. Domnul Mihai Cimpoi este un român profund, prin naştere ataşat fiinţei româneşti, iar prin cultură lui Mihai Eminescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: