La Festivalul-concurs de muzică religioasă ortodoxă „Kolozhsky Blagovest” din Belarus

Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava a câştigat două premii importante

Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, reprezentanta României la cea de-a 17-a ediţie a Festivalul-concurs de muzică religioasă ortodoxă „Kolozhsky Blagovest” din Belarus, a câştigat două premii importante în cadrul competiţiei ce a reunit 35 de coruri de renume.

Managerul coralei, ing. prof. Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a menţionat că festivalul a avut loc în perioada 7-10 februarie a.c., iar corurile invitate au interpretat partituri din repertoriul muzical religios ortodox.

Corul sucevean dirijat de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu a câştigat premiul II la categoria „Coruri laice şi de asociaţii culturale”, pe podium urcând pe locul I corul de cameră „Sine nomine” din Kiev, Ucraina, şi ansamblul vocal „Svirel” al Academiei de Arte din Minsk, locul III.

Premiul special al juriului pentru cel mai bun solist vocal a fost câştigat de prof. Valentina Tablan-Popescu, soprană în cadrul ansamblului coral din Suceava. Ea a primit distincţia chiar de ziua ei de naştere.

„Acesta ar fi cel de-al doilea premiu pe plan internaţional în ultimele cinci luni. În perioada imediat următoare dorim să punem în scenă un concert pascal pe care să îl promovăm în mai multe oraşe, iar în luna mai să participăm la un concurs de tradiţie în Polonia, la care am fost recent invitaţi. Să nu uităm că grupul nostru coral a devenit un ambasador al culturii româneşti peste hotare, un model de organizare şi de încredere pentru iubitorii de acest tip de muzică, susţinând în diaspora 127 de concerte în ultimii 7 ani, în condiţiile în care activitatea noastră are la bază autofinanţarea. Vreau să mulţumesc în numele meu şi al colegilor mei tuturor acelora care ne sunt alături necondiţionat atât la bine, cât şi la greu!” a spus managerul coralei, ing. prof. Ionuţ-Vichentie Ilisoi.

El a mai arătat că „Kolozhsky Blagovest” este un eveniment cultural de anvergură din estul Belarusului, fiind înfiinţat în anul 2002 pentru a celebra cea de-a 10-a aniversare a diocezei din Grodno, Belarus.

Aflăm că ediţia din acest an a întrunit aproximativ 500 de invitaţi şi un auditoriu impresionant. Juriul a fost format din zece personalităţi de înaltă ţinută artistică, profesori, muzicieni şi ierarhi din Europa, festivalul reprezentând o comuniune cultural-artistică cu precădere din Europa răsăriteană, la care au luat parte formaţii din Polonia, Ucraina, Franţa, Rusia, Letonia, Lituania, Grecia, Serbia, România, Armenia, Republica Moldova ş.a. Concertul-concurs s-a desfăşurat în Catedrala ortodoxă „Holy Pokrovsky” (Acoperământul Maicii Domnului), iar gala laureaţilor şi ceremonia de premiere au fost găzduite de Teatrul regional Grodno.

Foto: Orthos.org

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: