Un punct de vedere

Orice limită este acum depăşită de către liderii UDMR

La începutul anului 2018, liderii maghiari au adoptat o decizie politică deosebit de gravă la adresa românilor şi a şi României – aducerea în Parlamentul României a legii autonomiei Ţinutului Secuiesc. Un asemenea demers al partidelor minorităţii maghiare din România este oricând total antiromânesc. Lipsa de respect faţă de un eveniment deosebit, Centenarul Marii Uniri, ignorarea acestui moment istoric semnificativ şi intrarea în etapele promovării acestui proiect de lege de la începutul anului 2018, toate vin să diminueze valoarea acestui eveniment istoric al românilor. În proiectul de lege sunt prevăzute drept teritorii autonome cele trei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş, teritoriu ce ar urma să fie organizat în scaune. Maghiarii din cele trei judeţe îşi vor alege un preşedinte cu imunitate, iar românii vor putea folosi oficial limba română.

Un deputat al PCM a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, proiect intrat deja în etapele procedurilor legale. În anii anteriori, liderii maghiari au organizat tot felul de manifestări antiromâneşti: steagul Ungariei arborat în centrul oraşului Sf. Gheorghe; refuzul de a sărbători Actul Unirii de la 1 Decembrie; organizarea de manifestări publice prin care se cerea autonomia Ţinutului Secuiesc; refuzul de a folosi simbolurile statului român şi de a învăţa şi folosi limba oficială a statului român; vizitele autorităţilor maghiare, inclusiv trecerea primului ministru Viktor Orban prin Transilvania fără nicio regulă protocolară; falsificarea pe toate căile a adevărului istoric ş.a.

Organizaţie nonguvernamentală şi cu rol de partid politic, UDMR şi-a lansat cerinţa pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc! Prezentarea acestui proiect al autonomiei a făcut-o domnul Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Maghiarilor, încă din anii când la conducerea Guvernului era Victor Ponta, iar preşedinte Traian Băsescu. Iată câteva din acele prevederi udemeriste: constituirea unui guvern propriu şi deci cu deplină autonomie administrativă; limba maghiară să devină limbă oficială, alături de limba română; înfiinţarea de simboluri proprii – steag şi stemă; localizarea capitalei la Tg.Mureş, a Consiliului regional la Sf. Gheorghe şi a celorlalte organisme administrative la Miercurea Ciuc; drumurile, autostrăzile şi căile ferate de interes regional ar urma să treacă în proprietatea Ţinutului Secuiesc etc. Cu alte cuvinte, se propunea un stat în interiorul României, adică un stat în stat.

Liderii maghiari au făcut atunci propuneri pentru delimitarea unui teritoriu românesc pe criterii etnice, pentru constituirea unui stat în statul român, numit Ţinutul Secuiesc, pentru trecerea la aplicarea proiectului UDMR elaborat cu ani în urmă, sperând la o nouă migraţie a românilor din aceste judeţe, determinată de politicile folosite după Revoluţia din Decembrie 1989. Este deosebit de îngrijorător şi grav că aceste demersuri politice ale liderilor maghiari şi ale organizaţiei nonguvernamentale cu rol de partid politic, UDMR, au loc acum, în anul Centenarului Marii Uniri din 1918. Acest atentat politic la unitatea şi integritatea statului român are loc acum, când România este şi stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană! Activităţile antiromâneşti desfăşurate de liderii maghiari au un scop tot mai evident iredentist, fără argumente istorice, juridice şi economice, dar cu exprimări dintre cele mai agresive.

Potrivit Constituţiei şi atribuţiilor legale, fireşti şi moral-civice ale domnului preşedinte Klaus Iohannis, ar fi trebuit ca domnia sa să se exprime de mai multe ori până acum, dar mai ales acum, când deputatul maghiar a depus un proiect de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc!

Un astfel de proiect de lege nu va trece niciodată prin Parlamentul României. Dar reacţii şi răspunsuri din partea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a prim-ministrului, doamna Viorica Dăncilă ar fi fost necesare din primele momente ale oficializării acestui demers anti-românesc! Avem miniştri, începând cu domnul Meleşcanu, avem mulţi preşedinţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, foşti senatori şi deputaţi, care se cuvine să se exprime clar şi categoric.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: