Carte, cinste cui te-a scris

Icoană pe sticlă

La aceeaşi editură ieşeană la care şi-a publicat ultima carte despre genocidul sovieticilor în spaţiul bucovinean capurat, Alina Elena Andruhovici semnează alături de soţul său un album – Filon Lucău, Elena Alina Andruhovici, Album, – Ed. PIM, Iaşi, 2017. Acesta reproduce icoane pe sticlă şi câteva desene, de asemenea pe sticlă, realizate de Filon Lucău şi câteva dintre cusăturile artistice aparţinând doamnei sale. Ion Apostol Popescu vorbeşte despre faptul că „legătura profundă dintre universul acestor icoane, viaţa oamenilor şi arta populară nu se limitează la psihologia figurilor; ea o apropie în tratarea temelor reprezentate în compoziţie, în reflectarea unor obiceiuri şi îndeletniciri tradiţionale, în rosturile şi semnificaţia personajelor, în îmbrăcăminte, în peisaj şi floră…”

„Într-o lume dominată de imagine, adesea obsesiv mediatizată, dar şi utilizată în scop distructiv, iconografia ortodoxă şi arta picturală tradiţională românească oferă privirii adevărate oaze de «verdeaţă» odihnitoare şi răcoritoare, în pustiul însetat şi debusolat al lumii extrem de lucii şi înşelătoare în care trăim. Admirând creaţia artistică autentică, exprimată cu har şi prin pictura pe sticlă a profesorului Filon Lucău, contemplăm de fapt un crâmpei din frumuseţea negrăită a operei lui Dumnezeu.” Prof. dr. Ilie Macar motivează astfel pe deplin rostul apariţiei acestui album reunind ceea ce profesorul Lucău a considerat a fi mai valoros în creaţia sa. (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: