Din nou pe o scenă din Suceava

Doi violonişti de talie internaţională, tată şi fiică

> Gabriel şi Simina Croitoru au câştigat, amândoi, la 13 ani, Trofeul „Lira de Aur”

Doi violonişti de talie internaţională, Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru, ce au câştigat, amândoi, la 13 ani, Trofeul „Lira de Aur, au fost prezenţi din nou pe o scenă din Suceava la manifestările prilejuite de împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei.

Violonistul Gabriel Croitoru a declarat duminică, pentru NewsBucovina, că a participat cu bucurie împreună cu fiica sa, Simina, şi cu Croitoru String Virtuosi, la concertul de la Suceava, adăugând că şi în viitor va participa la astfel de proiecte, mai ales în oraşele în care nu există filarmonici, aşa cum este şi Suceava.

„Oamenilor, dacă le arăţi că există muzică de calitate, de toate genurile, sunt sigur că vor fi atraşi către sălile de concert” a spus violonistul Gabriel Croitoru.

El a subliniat că este ataşat de Suceava, mai ales că a participat, în anul 1971, în calitate de concurent, la prima ediţie a concursului naţional de interpretare instrumentală „Lira de Aur”, apoi câţiva ani mai târziu, a câştigat marele premiu şi trofeul „Lira de Aur”, iar la ediţia din anul 2017 a fost preşedintele juriului acestui concurs.

„Am fost participant la prima ediţie a Concursului «Lira de Aur», în 1971, după care am ajuns în postura de a câştiga acest mare trofeu. Era cam cel mai important concurs la vremea respectivă, de fapt era singurul important, însă acum, încet-încet, îşi recapătă faima, pentru că a fost la un moment dat într-un con de umbră mai puţin favorabil” a spus Croitoru, adăugând că, în prezent, concursul se bucură de mult mai mult sprijin din partea autorităţilor, iar tot mai mulţi copii talentaţi participă la competiţie.

El a menţionat că şi comisiile de jurizare sunt alcătuite în aşa fel încât copiii „nu se simt dezavantajaţi”, „ceea ce e foarte mare lucru, iar atâta vreme cât nu există dubii asupra câştigătorilor, acest aspect nu face decât să-i ambiţioneze pe concurenţi”.

Întrebat cum e să cânte pe scenă alături de fiica sa, Simina, violonistul Gabriel Croitoru a mărturisit că trăieşte un sentiment deosebit.

„E un sentiment aparte, e un sentiment minunat faptul că am reuşit să facem din fata noastră o violonistă de marcă a României în momentul de faţă. Ea, sigur, face parte dintr-o altă generaţie, este absolut evident, dar, cum spuneam, toate lucrurile trebuie duse mai departe, trebuie predată ştafeta aşa cum şi noi am luat-o de la maeştrii cu care am învăţat. Am încercat să-i insuflăm dragostea către acest instrument şi către această frumoasă meserie şi sper – sunt convins, din felul în care se manifestă ea pe scenă şi publicul din sală – că am reuşit în mare, mare măsură” a mai spus violonistul Gabriel Croitoru.

La rândul său, violonista Simina Croitoru a declarat pentru NewsBucovina că a revenit în Suceava după 15 ani de la câştigarea marelui premiu şi a trofeului la ediţia din anul 2003 a Concursului „Lira de Aur”.

Ea a spus că a câştigat Trofeul „Lira de Aur” când avea 13 ani, la aceeaşi vârstă ca şi tatăl său, arătând că probabil „aşa a fost scris” să se întâmple.

Referindu-se la colaborarea cu tatăl său în plan muzical şi concertistic, Simina Croitoru consideră că este mai uşor pentru ei să colaboreze şi să vorbească „în discurs muzical”, deoarece au o relaţie foarte bună, dar şi mulţi ani „de exerciţiu şi de cântat împreună”.

„Cred că pentru el este puţin diferit faţă de mine, e adevărat că avem ani în spate de exerciţiu, de cântat împreună, însă şi datorită faptului că suntem în familie şi ne-am văzut tot timpul şi suntem într-o relaţie foarte bună ne este mai uşor să colaborăm şi să vorbim în discurs muzical” a declarat violonista Simina Croitoru. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI