Carte, cinste cui te-a scris

Din nou despre cumplitul Gulag sovietic

Alina Elena Andruhovici (sora regretatului scriitor Vasile Andru) iese în lumea literară cu încă un volum de amintiri din şi despre gulagul sovietic în care şi-au pierdut viaţa zeci de mii de români din jumătatea de Bucovină ocupată de ruşi. Noul volum, care evocă întâmplări din acelaşi spaţiu al copilăriei autoarei până la silirea familiei să treacă în România, pentru a nu rămâne în teritoriul ocupat, are titlul „Cum poţi să uiţi?” şi a apărut anul trecut la Editura PIM din Iaşi.

Bahrineştiul a dat importante nume culturii româneşti (unele revendicate şi de cea sovietică, îl amintim aici pe Mihai Prepeliţă). La recensământul din 1936, notează în prefaţa cărţii universitarul sucevean Ştefan Purici, şi el nord-bucovinean, din cei 1635 de locuitori 87 la sută se declarau români. „Sunt crâmpeie din destinele frânte sau deviate ale unei generaţii care a avut de suferit de pe urma înţelegerilor monstruoase încheiate între dictatorii Europei pe seama unor naţiuni întregi”, scrie prefaţatorul.

„Ştiu că nu trebuie să pun punct acestor retrăiri. Ştiu că voi merge în acest sat ce are încă multe de spus pentru mine şi pentru urmaşii săi…”, promite autoarea la capătul volumului (p.86). (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: