La 630 de ani de atestare documentară a Sucevei

Concert extraordinar pe scena Teatrului „Matei Vişniec”

> Concertul a fost susţinut de violoniştii Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru, împreună cu Croitoru String Virtuosi, şi de Spirit Brass Ensemble

Un concert extraordinar de muzică simfonică susţinut de violoniştii Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru, împreună cu Croitoru String Virtuosi, dar şi de Spirit Brass Ensemble s-a desfăşurat duminică la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava, evenimentul fiind cuprins în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi a 630 de ani de la atestarea documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun.

În programul concertului au fost incluse creaţii ale compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Olah, Constantin Dimitrescu şi Bela Bartok.

În deschiderea evenimentului, prof. Johannes Onesciuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, a spus că este o onoare ca pe scena teatrului sucevean să se afle „doi maeştri ai viorii”, doi instrumentişti de talie internaţională precum Simina Croitoru şi Gabriel Croitoru.

Vorbind despre violonista Simina Croitoru, profesorul sucevean a menţionat că ea a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de profil, fiind premiată cu diferite distincţii, a evoluat pe scene celebre precum Dalles, Sala Palatului, Sala Radio, Ateneul Român, cântând în prezenţa a diferite orchestre multinaţionale.

El a mai spus că Simina Croitoru a participat la turnee în Franţa, Germania, Italia, Cehia şi Turcia, înregistrând şi pentru posturi de radio şi televiziuni din România şi din Europa.

Simina Croitoru este şi câştigătoarea Trofeului „Lira de Aur” de la ediţia a XXIV-a, desfăşurată în anul 2003.

Profesorul Johannes Onesciuc a subliniat că maestrul Gabriel Croitoru, tatăl Siminei, deţine din anul 2008 dreptul de a folosi şi cânta pe o vioară construită în anul 1731 de celebrul lutier cremonez Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut compozitorului George Enescu.

Referindu-se la activitatea concertistică a maestrului Gabriel Croitoru, prof. Johannes Onesciuc a precizat că aceasta însumează peste 1000 de apariţii scenice alături de formaţii de notorietate internaţională, precum London Royal Philharmonic, Ochestre Philharmonique de Monte-Carlo, Gewandhausorchester Leipzig etc.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că, în contextul în care se sărbătoresc 630 de ani de atestare documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun, în manifestările dedicate evenimentului a fost inclus şi acest concert susţinut de „invitaţi de excepţie”.

Primarul Ion Lungu i-a înmânat maestrului Gabriel Croitoru o medalie şi o diplomă aniversară.

În prima parte a concertului au fost incluse creaţii ale compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Olah, Constantin Dumitrescu şi Bela Bartok, în cea de a doua parte a concertului a urmat recitalul instrumentiştilor de la Spirit Brass Ensemble.

Concertul extraordinar de muzică simfonică a fost organizat de Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava, împreună cu Asociaţia Culturală Pro Enescu, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava şi Teatrul „Matei Vişniec” Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava asigurând suportul tehnic pentru buna desfăşurare a evenimentului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: