De la o tânără de 22 de ani, din Republica Moldova

Sucevenii pasionaţi învaţă limba coreeană

>Cursurile sunt gratuite şi se desfăşoară la USV

De la începutul acestui an universitar, studenţii şi liceenii suceveni, dar nu numai, au ocazia să înveţe de la o tânără de 22 de ani, din Republica Moldova, limba coreeană. Cursurile se desfăşoară în regim gratuit, în cadrul Centrului de Limbi şi Culturi Străine Synergia Linguarum, afiliat Departamentului de Limbi şi Literaturi Străine al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Alexandra Berjan, profesoară de limbă coreeană şi masterandă în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică la programul Managementul Firmelor de Comerţ, Turism şi Servicii, a declarat, pentru NewsBucovina, că, începând din luna octombrie a anului trecut, odată cu debutul anului universitar, s-a constituit o grupă de studiu pentru limba coreeană în cadrul Centrului de Limbi şi Culturi Străine.

Tânăra profesoară a explicat că pentru cursurile de coreeană, ce se desfăşoară în fiecare săptămână, duminica, timp de două ore, s-au înscris la începutul anului universitar circa 30 de studenţi.

„Pentru început, am studiat cu toţii alfabetul şi, desigur, au fost studenţi cu niveluri diferite. Este necesar să fii atras de cultură şi, de asemenea, de limbă şi caracteristicile ei. De obicei, cei care au dorinţa de a studia sunt pasionaţi de k-pop, k-drame şi alte categorii de divertisment, fashion sau aspiră să îşi facă studiile în Coreea de Sud” a spus Alexandra Berjan, subliniind că majoritatea cursanţilor îşi doresc să călătorească pe teritoriul peninsulei şi să vadă toate aspectele culturii coreene.

Alexandra Berjan a precizat că absolvenţii cursului vor putea susţine un test de verificare a cunoştinţelor care să le ateste pregătirea pentru nivelul începător.

„Cursurile se adresează tuturor celor interesaţi de tot ceea ce ţine de cultura şi limba coreeană, celor care vor să înveţe şi să cunoască mai multe despre diferenţele culturale” a menţionat Alexandra Berjan.

Tânăra a mărturisit că a învăţat limba coreeană în Republica Moldova, dar şi în Coreea de Sud, iar experienţa acumulată în cadrul stagiilor de formare o ajută în activitatea pe care o desfăşoară la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

„Am absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Libere Internaţionale (ULIM) din Chişinau cu specializarea Limbi moderne – traducător engleză şi coreeană. Am avut parte de cei mai buni profesori de limbă coreeană în cadrul Centrului SeJong de la ULIM, dl Han HoJin şi dna Kim WonSim. De asemenea, am avut şansa să plec în Coreea de Sud chiar în semestrul II, unde am aprofundat limba coreeană la Universitatea Gimcheon din oraşul cu acelaşi nume. Astfel, pe parcursul unui semestru, am înţeles mai bine cultura şi diferenţele de dialect de pe teritoriul ţării” a precizat Alexandra Berjan.

La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava funcţionează şi Clubul de Studii Asiatice România-China, înfiinţat în anul 2012 de conf.univ.dr. Alexandru Nedelea şi lector univ.dr. Marilena-Oana Nedelea. Astfel, din 2013, sunt organizate cursuri gratuite de limba chineză susţinute de profesoara Pan Yuyan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: