Gheorghe Flutur:

Suceava este oraş de scaun, oraş-cetate şi merită mai mult

Suntem o piatră de temelie aici, suntem un pilon de civilizaţie foarte important

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că cei 630 de ani arată că Suceava este o piatră de temelie şi un pilon de civilizaţie, subliniind că trebuie să se vorbească mai apăsat despre istoria adevărată a Moldovei.

„Noi, zona Sucevei, suntem o piatră de temelie aici, suntem un pilon de civilizaţie foarte important” a spus Flutur.

El l-a felicitat pe primarul Ion Lungu pentru iniţiativa aniversară şi i-a mulţumit că împreună au putut contribui, la ceea ce au lăsat înaintaşii, cu proiectul european de 14 milioane de euro de reabilitare a Cetăţii de Scaun.

Flutur a spus că, în urma acestui proiect, 200.000 de turişti au vizitat Cetatea de Scaun în 2017, ceea ce înseamnă o dezvoltare a întregii zone, a oraşului, a turismului, arătându-se convins că, în continuare, vor veni mulţi turişti şi vor fi multe evenimente.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, Cetatea de Scaun este „kilometrul 0” al turismului şi al manifestărilor culturale din această parte din ţară, amintind că anul trecut a lansat în Cetatea de Scaun „Programul Ştefanian” şi că a avut onoarea să participe la slujba de pomenire a celor 78 de domnitori ai Moldovei în capela cetăţii, unde de peste 300 de ani nu s-a slujit.

Flutur a spus că va continua şi în acest an „Programul Ştefanian” şi aşteaptă să vină şi cei din Soroca, Orhei, Hotin, Cetatea Albă, Chilia, ctitorii ale marelui Ştefan.

„Trebuie să ne adune cetatea, trebuie să ne adune Ştefan. Cred că noi trebuie să vorbim primii despre Ştefan şi despre Moldova. Avem legitimitatea şi obligaţia să o facem. Istoria şi viaţa este destul de nedreaptă uneori, dar suntem obligaţi să vorbim destul de apăsat despre istoria adevărată a Moldovei” a spus Flutur.

El a subliniat că în această zonă a fost capitala Moldovei şi că ea trebuie să rămână capitală culturală a zonei, recunoscută ca atare.

„Suntem într-un alt context istoric, dar trebuie să spunem românilor că Suceava este oraş de scaun, oraş-cetate şi că merită mai mult” a declarat Flutur.

El consideră că trebuie să fie respectată memoria Muşatinilor, faptele lor de vitejie, credinţa ortodoxă care a fost de neschimbat în această zonă şi să fie făcut mai mult din respect pentru ceea ce au fost înaintaşii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: