„Mentorul care inspiră suflete”

“Domnu nostru ne-a învăţat rugăciuni, ne-a învăţat cântece care erau aşa de frumoase pentru copilărie şi sufletele noastre, deşi nu le înţelegeam bine; ne-a învăţat să credem şi în alte lucruri, în trecutul şi vrednicia noastră, lucruri pe care mulţi le batjocoreau în acea vreme; ne-a învăţat multe, de care aminte nu ne mai aducem, dar care au rămas în fundul sufletului ca seminţe bune ce au înflorit bogat mai târziu…” („Domnu Trandafir”, Mihail Sadoveanu)

Sâmbătă, 10 februarie a.c., s-a desfăşurat la Suceava întâlnirea de suflet “Mentorul care inspiră suflete”, acţiune pusă la cale de TV Bucovina, prin moderatoarea Elena Negru. Momentul, “emoţionant până la lacrimi”, a avut menirea de a realiza o emisiune TV “pe care am dedicat-o dascălilor, absolvenţilor de liceu pedagogic, şlefuitori de suflete şi promotori de folclor şi tradiţii, avându-l în centru pe domnul nostru profesor Marian Palade, alături de corala Panta Rhei, a Colegiului «Mihai Eminescu» din Suceava” a precizat Elena Negru, cu emoţie în glas şi în suflet.

Pentru început, cei prezenţi s-au putut bucura de momentul artistic înălţător prezentat de corul Liceului Pedagogic Suceava, cor al cărui suflet nu este altul decât prof. Marian Palade, dirijor, acel care a mărturisit că Bucovina, dar şi partea de regat, judeţul Suceava în general, este foarte bogat în valori spirituale şi că aici se pot simţi cu adevărat rădăcinile strămoşilor. De asemenea, a precizat că însăşi dna Emilia Comişel era îndrăgostită de aceste meleaguri, de folclorul sucevean, alături de cel maramureşean. Prof. Marian Palade a ţinut să sublinieze imensa valoare spirituală pe care a avut-o „Cântarea României”, care aducea pe scenă formaţii cu repertoriu bogat şi variat, dar foarte valoros în ceea ce priveşte autenticitatea, şi coruri foarte bune, care făceau cinste localităţilor de unde proveneau. Dna Elena Negru, prin întrebări bine gândite, l-a condus pe domnul profesor prin vreme şi vremuri, amintindu-se de momentele de culegere de folclor, de luptă împotriva poluării costumului popular, de concursurile la care a participat corul „Panta Rhei” (Totul curge, în greacă), dar şi de manifestările la care dumnealui se găsea chiar în juriu şi observa cu bucurie că viaţa spirituală a satelor şi a căminelor culturale era bogată şi că oamenii simpli, dar cu dragoste de frumos, veneau la repetiţii după o zi de muncă la câmp. În ceea ce priveşte activitatea muzicală de la Liceul Pedagogic, se făceau repetiţii de cinci ori pe săptămână, zilnic, între orele 15-16, elevele având cor.

Dna Ilaria Puşcă, absolventă de liceu pedagogic, dăscăliţă în Vatra Moldoviţei, înzestrată şi cu harul scrisului, ne-a emoţionat printr-o poezie dedicate învăţătoarei, poezie recitată de o gâgâlice cu ochi mari şi cuminţi. Dna înv. Ilaria Puşcă, fostă elevă a prof. Marian Palade, a mărturisit că elevele se înţelegeau cu mentorul lor din priviri. În privirea dumnealui vedeau dacă totul e bine, tot în privire găseau nedumerire, iar atunci ştiau că nu prea au cântat cum se aştepta dragul lor dirijor. “Îmi amintesc şi acum cum intra domnul profesor în clasă cu vioara în mână. Astăzi a fost o zi frumoasă, alături de oameni care şlefuiesc, cu migală şi dragoste, alţi oameni! Profesori şi învăţători din generaţii diferite, într-o aducere aminte.”

Dna Loredana Pânzar, învăţătoare la Frătăuţii Vechi, a fost emoţionată să se revadă cu profesorul din liceu şi a spus că învăţătorul de altă dată, alături de preotul satului, era respectat şi datorită faptului că îşi iubea meseria, care nu era doar o meserie, şi că munca sa nu se termina după ce suna clopoţelul. “Noi, ca învăţători, dacă avem norocul să descoperim măcar un copil talentat, munca noastră nu a fost zadarnică.”

Dna Maria Tanasă, de la Fălticeni, absolventă de liceu pedagogic, s-a dus cu gândul peste ani, vorbind despre satul Dolheşti, despre învăţătorii care erau prezenţi peste tot, şi la plantat pomi împreună cu elevii, şi la muncile agricole, şi în curtea săracului, şi că dascălul de odinioară se putea numi dascăl cu adevărat. Astăzi şi dumneaei este mentor, cel al grupului “Balada”, grup prezent pe scenele din zonă şi din ţară.

Dna Lenuţa Rusu, de loc din Vadu Moldovei, a precizat că mentorii au jucat un rol hotărâtor în viaţa sa, prima care i-a descoperit vocea fiind învăţătoarea Elena Diaconescu, care împreună cu soţul, Traian Diaconescu, aveau un cor în localitate, cor care participa la diferite manifestări culturale datorate aceleiaşi manifestări „Cântarea României”. Apoi, din clasa a V-a, a avut şansa să-i fie dirigintă dna prof. Virginia Bîrleanu, profesoară de limba şi literatura română, dar mare pasionată de folclor. Dumneaei, coordonând un cerc de folclor, colinda satele pentru a se putea întâlni cu bătrânii, cu veteranii de război. Astfel, duminica venea şi o lua pe Lenuţa Rusu pentru a merge “peste deal”, adică în satele comunei Vadu Moldovei (Movileni, Mesteceni, Ioneasa, Nigoteşti, Dumbrăviţa), cu un caiet şi un casetofon în mână, pentru a culege cât mai mult folclor. Folclorul cules se regăseşte în cartea “Din bătrâni, din oameni buni” (culegere de folclor din Vadu Moldovei), autor Virginia Bîrleanu, iar obiectele vechi, adunate de prin sate cu ajutorul elevilor şi care o bună bucată de vreme au stat în Şcoala Veche, astăzi sunt la Muzeul Mănăstirii Cămârzani. De asemenea, doamna dirigintă, a precizat dna Lenuţa Rusu, a coordonat un grup vocal bărbătesc care a obţinut premiul I la Soveja.

Dl prof. Palade a intervenit precizând că el cunoaşte bine activitatea dnei Bîrleanu şi că acest grup de bărbaţi în minunate sumane a fost şi la TVR1. Mai mult chiar, dna Bîrleanu organiza în vacanţa de vară expediţii de culegere de folclor cu elevi de clasa a VII-A, a VIII-A, obţinând Trofeul „Mioriţa”. În una dintre aceste expediţii, Lenuţa Rusu a fost chiar folclorist, fiecare elev având o responsabilitate în grup (bucătar, fotograf etc.). Copiii de atunci, naivi, nu înţelegeau prea bine ce se întâmplă, dar în subconştientul lor a rămas dragostea pentru folclor, tradiţii şi artă pură. Dna Lenuţa Rusu, eleva de ieri, astăzi este coordonatoarea Grupului “Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni.

Dna Mihaela Nistor, fostă elevă a dlui prof. Marian Palade, astăzi este învăţătoare şi coordonează grupul “Cetiniţa“ din Falcău, fiind convinsă că noi, ca neam, putem supravieţui dacă nu lăsăm tradiţiile şi folclorul să piară.

Dl Vasile Nemtoc, la rându-i, mărturiseşte că l-a avut ca dascăl pe dl prof. Marian Palade şi că acolo unde este învăţător, adică în Costişa, încă mai sunt oameni iubitori de frumos, de sat, de port popular, de grai moldovenesc şi de autentic.

De la Clubul Copiilor din Rădăuţi a fost prezent dl prof. George Mucea, catedra instrumente populare, coordonator de taraf, absolvent de Conservator Magna Cum Laude. Dumnealui mărturiseşte că primii mentori i-au fost lăutarii, adevăraţii lăutari, printre care chiar ruda sa Vasile Mucea, care nu s-a despărţit nicicând de vioară. Apoi, spune dl prof. George Mucea, le este recunoscător dascălilor care l-au îndrumat pe drumul muzicii, căci dumnealui nu se gândise să urmeze această carieră. “Astăzi a fost o zi în care s-a vorbit despre misiunea spirituală a profesorilor de folclor, despre tradiţii şi despre vechi. Mulţumesc pentru invitaţie.”

Dlui profesor de muzică Marian Palade, de la Liceul Pedagogic Suceava, i s-a acordat o plachetă cu înscrisul “Unui adevărat mentor care inspiră suflete”. Emoţionat, a lăsat pentru câteva clipe privirea în jos şi a mărturisit că nu are reţete, sfaturi pentru foştii elevi, pentru învăţători. “Trebuie să iubeşti ceea ce faci. Dacă nu îţi place ceea ce faci, nu ajungi nicăieri.”

“Mulţumesc din suflet familiei Leşan Mihaela şi Vasile, de la TV Bucovina, ambii foşti dascăli, pentru că m-au sprijinit în realizarea acestei emisiuni. Tema emisiunii «Mentorul care inspiră suflete» s-a născut din dragoste şi respect pentru cei care mi-au îndrumat paşii pe acest drum, dar şi din aprecierea sinceră pe care o port colegilor promotori de folclor, tradiţii şi obiceiuri. A fost o emisiune pe care am gândit-o de multă vreme şi sunt foarte bucuroasă că mi-a reuşit. Mulţumesc că mi-aţi fost alături!” a spus, cu emoţie în glas, dna Elena Negru, învăţătoare la rându-i şi coordonatoarea grupului folcloric “Bilcuţa” din Bilca.

Elevii de ieri, care au avut mentori buni, de la care au învăţat, mai întâi de toate, să fie oameni, astăzi sunt la rândul lor mentori pentru tinerele generaţii. Datoria, cu precădere a învăţătorilor, este de a nu lăsa zestrea noastră spirituală să moară, de a sădi în sufletul copiilor dragostea pentru rădăcinile fiecăruia dintre noi. (G.A.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI