Un punct de vedere

Doar un exemplu…

Tocmai am citit că judeţul Suceava se menţine pe primul loc la numărul de accidente rutiere grave. Va să zică avem tradiţie în acest domeniu. Păi cum să nu avem dacă îi moştenim pe unii care în loc să se ocupe de semnalizarea rutieră corectă şi fluidizarea traficului, se ocupau de menţinerea unor semnalizări rutiere proaste şi şicanarea şoferilor!?

Îmi permit să fac astfel de afirmaţii fiindcă urmări ale unor astfel de situaţii le-am trăit pe propria-mi piele timp de 12 ani, prin mai multe instanţe de judecată, fără să fiu vinovat.

După o vechime de 20 de ani şi la vreo 400.000 km şofaţi în România, cam jumătate de Europa şi Australia, fără să fi avut vreodată vreo problemă cu poliţia rutieră, am avut ghinionul să mă întâlnesc cu un nesimţit de la Postul de Poliţie Pojorâta. Cu ce se ocupa? Omora iarba cu picioarele stând la pândă într-un sector de drum în care depăşirea era permisă, dar creierii lui îi spuneau că nu-i voie de depăşit. Adicălea, dacă ieşeai din curbă, treceai de o intersecţie şi intrai într-un sector de drum drept marcat longitudinal discontinuu, nu aveai voie să depăşeşti fiindcă, dacă ai fi mers în continuare, ai fi dat peste un indicator care anunţa terminarea interdicţiei de depăşire.

„Şi eu de unde să ştiu?! Doar nu las maşina la intrarea în localitate şi merg pe jos în recunoaştere! Luaţi măsuri ca marcajele şi indicatoarele să fie în concordanţă”!

M-a amendat şi, deoarece nu am răspuns corespunzător la apropourile lui, mi-a reţinut şi permisul de conducere.

Am şofat în respectiva zi până la Turda şi pot spune că, brusc, am devenit un adevărat pericol în trafic. În loc să am atenţia doar asupra problemelor ce se pot ivi în lungul traseului, îmi tot învârteam în cap situaţia de-aiurea în care am intrat, cum poţi ajunge la mâna unui nesimţit de poliţist care, pe lângă faptul că m-a oprit fără un motiv real, a refuzat să menţioneze în procesul-verbal locul depăşirii şi faptul că marcajul era discontinuu. „Semnezi procesul-verbal aşa cum ţi l-am dat. Nu mă înveţi dumneata pe mine!”.

Dar şicanarea nu s-a oprit numai la atât. La Inspectoratul de Poliţie Suceava, în loc să fie interesaţi în rezolvarea de urgenţă a respectivei semnalizări rutiere proaste, parcă am fost teleportat într-o anchetă din anii ’50. „Ştiţi, dumneavoastră nu procedaţi bine… mai circulaţi cu maşina… ”. Eram cumva ameninţat?!

Îndrăznesc să-i răspund că „mie nu mi-e frică de poliţie şi că de aceea n-o să circul cu maşina subsuoară”.

Trei ore m-a ţinut şi m-a tot prelucrat. „Da’ dumneata eşti sănătos la cap? Uite cât timp pierzi. Nu mai bine o rezolvai atunci, pe loc?!” Mi-a mai spus că „poate a avut o zi grea, s-o fi certat cu soţia…”. Îl chem să-şi ceară scuze. De 100 de ori o să-şi ceară scuze!…

În loc să fie chemat să-şi ceară scuze, s-a uitat acest amănunt, poliţistul de la Postul de Poliţie Pojorâta a venit în instanţă cu doi martori mincinoşi, niciunul prezent la depăşirea de care am fost acuzat, şi am pierdut.

A trebuit să fac zeci de memorii şi să merg în multe audienţe, dar peste tot mi se lăsa impresia că eram văzut drept un tip dificil, ce încurca socotelile poliţiei, aceasta dorind, înţeleg, menţinerea unei semnalizări rutiere proaste care aducea bani oficial şi, probabil, neoficial. Cinci ani au menţinut respectiva semnalizare rutieră confuză şi au dat acolo peste 100 de amenzi, care de fapt ar fi trebuit toate imputate celor de la poliţia locală şi cea rutieră.

Acesta este doar un exemplu, pe lângă multe altele, care justifică numărul mare de accidente rutiere în judeţul Suceava. P.S. Până la urmă, am câştigat în instanţă şi mi s-au dat nişte daune morale. Dar, culmea, respectivele daune reprezintă bani luaţi din buzunarele tuturor românilor şi nu din buzunarele poliţiştilor vinovaţi.

CONSTANTIN PAPUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: