Un punct de vedere

Avem guvern şi alte cele !

Motto: „Parfois, le provisoire dure longtemps”

(fr. „Câteodată provizoriul durează mult timp”)

Proverb francez

Care va să zică avem guvern pe bune, cu de toate, cu premier, o femeie, Viorica Dăncilă, cu vicepreşedinţi, cu alte femei, şi locurile rămase goale le-a burduşit cu bărbaţi care mai de care, dar parcă tot ar trebui să-i amintim pe Fifor şi pe Orlando Teodorovici, că Daia e la locul lui, la fel şi Tudorel Toader, şi la învăţământ avem şi noi omul nostru, de la judeţ, putem conta că n-o să mai avem şcoli cu veceul în fundul curţii… Gurile rele spun că e al treilea guvern Dragnea şi, dacă n-o să facă ce spune partidul, se va duce dracului şi guvernul ăsta şi atunci, păi atunci n-o să-i mai ierte Iohannis şi venim noi, ca să îndreptăm ce-au stricat pesediştii şi-o să ne apucăm de gramatică şi de autostrăzi, că atâta aşteaptă Corina Creţu să ne dea bani cu ghiotura de la UE, cică ne-ar aştepta vreo 30 de miliarde de euro, ca să ajungă la fiecare. Totuşi, societatea foarte civilă şi societatea cuprinsă în partidele de opoziţie sunt foc şi pară pe Iohannis că nu au fost aduse la guvernare acum, că era dreptul lor, erau frânte de atâtea manifestaţii neorganizate, fără şef şi responsabilităţi, orbiseră de cât au tot citit şi răscitit legile lui Tudorel Toader, obosiseră de atâta opoziţie deşartă, fără să pui ceva constructiv în loc, adică, mai pe de-a dreptul, noi meritam guvernarea confiscată pe nedrept de PSD. După aritmetica lui Ludovic Orban (ca să nu-l confundăm cu Viktor), parlamentul, cât e el de nimeni, trebuia să se adune în spatele lui, să dea o măciucă în capul PSD-ului, să-i înveţe minte, să-i doboare chiar pe ultima sută de metri şi să-i bată chiar cu armele lor, majoritatea parlamentară. Dar n-a fost să fie! Orbane, „fii zelos, asta nu-i ultima cameră!”. Mă gândeam că dacă Orban şi Turcanu n-au nicio şansă, măcar societatea civilă antrenată de un an la dat jos guvernul prin măsuri violente, acompaniată de USR, putea să ia cu asalt parlamentul, să-i scarmene bine pe cei care le stau în cale şi să se instaleze, prin democraţia bâtei, la conducerea mult visată. Era atât de necesară şi a stat degeaba! Se pare că toţi duşmanii şi opozanţii, analiştii şi guriştii de pe la televiziuni, păgubiţi de guvernare de nişte nimeni, au uitat de întrebarea aia afurisită: „Pe ce te bazezi?”. Nu-i nimic, mai adăugăm ceva, poate vă daţi pe seamă şi înţelegeţi sensul „Câinii latră, caravana trece”.

Nu-i fericesc nici pe guvernanţi, măcar că afişează un optimism cuprinzător, că au scăpat, zic ei, de SPP, de Pahonţu, de Portocală, zis Negulescu, de statul paralel, aveam să zic de statul de drept paralel, dar le-au rămas suficiente obstacole care să le facă viaţa amară. Era de aşteptat să zică Hans Klemm ce-a zis chiar din prima zi? Sperietoarea cu legile lui Tudorel Toader funcţionează la capacitate maximă, din moment ce Curtea Constituţională le stopează şi parlamentarii din UE sunt mereu îngrijoraţi. Mai contează că Băsescu apreciază modificările legislative după ce le-a citit cu atenţie? L-or fi cuprins remuşcările pentru câte a făcut? El este un fericit: nimeni nu se atinge de familia lui şi îşi apără mandatele, făcându-şi un merit că ne-a trecut prin criză. Aşa se întâmplă cu cei care, din neatenţie şi greşeală, au rămas cu lanţul prea lung.

După ce PSD-ul are un program de guvernare aşa de stufos (de-ar face un sfert din ce şi-au propus, intră în istorie pe uşa din faţă!) şi pare că nu-i de ajuns, din moment ce aliatul Tăriceanu, preşedintele senatului, secondat de Dragnea (de ce?), vor statut pentru presupusa casa regală, pe banii noştri bineînţeles, ca să fie ca un ONG plătit, ca să facă ce ştie mai bine, adică nimic. Va trebui, mergând pe firul acestei judecăţi nefericite, ca să nu spunem proastă şi nesimţită, ca toţi urmaşii foştilor preşedinţi de ţară să fie întreţinuţi de stat (până la a câta spiţă, Tăricene?) şi să se lăfăie în vile şi palate. Păi, să-i înşirăm şi să-i numărăm: Valentin Ceauşescu (trebuie referendum?) chiar c-ar merita, la Iliescu nu este cazul, la Constantinescu, are un fecior, ăla cu ţigările de contrabandă, iar la Băsescu va fi o bucurie să-i ţinem fetele pe palmă şi să le facem prinţese. Mare noroc că Iohannis n-are urmaşi, am scăpat. Am mai auzit o nerozie spusă de un avocat interesat: Palatul Elisabeta a fost construit de Carol al II-lea din lista lui civilă. Poate din ce-a câştigat la poker de la bancheri, pe la Sinaia. Păi lui nu-i ajungea lista lui civilă (banii daţi de stat) nici pe-o măsea, necum pentru duduia Elena Lupescu. V-aţi gândit vreodată că avocaţii pot spune minciuni cu seninătate, răstoarnă adevărul, rup destine şi pentru asta sunt plătiţi gras? Încă n-aţi înţeles că regii n-au construit nimic din banii lor? Ce-au făcut, au făcut din banii românilor! Poate că Tăriceanu urmăreşte să fie el campionul restauraţiei monarhiei, poate, cum se zice, vrea o parte din averea fostului rege, ceva de câştig îl mână să pună jugul monarhic pe gâtul românilor; n-o face el în mod gratuit, dintr-un ataşament istoric faţă de monarhie. Dar Dragnea? Un social-democrat cu iz regal? Sau poate că aşa ţine coaliţia PSD – ALDE: ne vinde pe noi ca să salveze guvernarea! Dar sacrificiul este mult prea mare şi „nu face mortul cât cere popa”. Cum, domnule Dragnea, ne bagi în ham, cel, cea, cu hăţurile ia şi banii, iar noi, proştii, să suportăm pentru de-a pururi ifosele princiare şi regale ale unora care n-au alt merit decât că s-au născut în puful suferinţelor noastre? Nu angaja parlamentul într-o aventură cu bătaie lungă şi nu-i încărca conştiinţa cu acţiuni regretabile. Decât aşa, mai bine renunţi la alianţă şi la guvernare!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: