Ion Lungu:

Acum 630 de ani s-au pus bazele Cetăţii de Scaun în jurul căreia s-a construit oraşul Suceava

Din Suceava au fost conduse destinele Moldovei

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat, sâmbătă, la împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, că oraşul s-a construit în jurul Cetăţii de Scaun şi a devenit un târg comercial important la acea vreme pe drumul Cracovia – Siret, subliniind că din Suceava au fost conduse destinele Moldovei.

La deschiderea manifestărilor cu prilejul împlinirii a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, Ion Lungu a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru că participă la această sărbătoare, arătând că se împlinesc, oficial, 630 de ani de când domnitorul Petru I Muşat a mutat capitala de la Siret la Suceava.

Primarul Sucevei a spus că l-a invitat pe primarul de Siret, Adrian Popoiu, la această manifestare, care a venit cu toate că pentru cei din Siret este o zi tristă, pentru că atunci s-a mutat capitala de la Siret la Suceava.

„Şi pentru noi este o zi tristă acum când s-a mutat capitala de la Suceava la Iaşi. Asta este viaţa” a spus Ion Lungu.

El a subliniat că acum 630 de ani s-au pus bazele Cetăţii de Scaun în jurul căreia s-a construit oraşul Suceava.

„Acel nucleu rural, datorită aşezării geografice, s-a transformat într-un nucleu urban şi, în scurt timp, a devenit un târg destul de important, un târg comercial foarte important pe drumul comercial Cracovia – Liov – Cernăuţi –Siret. Iată că, de pe vremea lui Petru I Muşat, Suceava era un oraş comercial, cum este şi astăzi, datorită poziţiei sale geografice” a spus Ion Lungu.

Primarul Sucevei a adăugat că această cetate a fost una măreaţă, iar domnitori ai Moldovei au condus de aici destinele Moldovei.

„Perioada de glorie a cetăţii a fost în perioada lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, când s-au constituit Sfatul Domnesc, Cancelaria Domnească, Curtea Domnească, primul Sinod Mitropolitan, care a fost aici, la Suceava” a spus Lungu.

El a mai declarat că Cetatea Sucevei se prezintă falnică şi măreaţă, amintind că în ultimii ani a fost realizat un proiect de restaurare iniţiat de Primăria Suceava şi implementat împreună cu Consiliul Judeţean Suceava.

Ion Lungu a ţinut să sublinieze că astăzi Suceava este destinaţie europeană de excelenţă, iar un rol important în obţinerea acestei distincţii l-a avut Cetatea de Scaun.

El a mai declarat că un aspect important este că, an de an, numărul turiştilor care vizitează Suceava este în creştere, iar capul de pod în politica de turism pleacă de la Cetatea de Scaun a Sucevei.

„Spunea cronicarul că de pe zidurile cetăţii ai toată Suceava la picioare” a menţionat Lungu.

Primarul a mai declarat că este bine să fie sărbătorit oraşul la data de 10 februarie, zi care corespunde şi cu simbolul oraşului, Cetatea de Scaun.

El a transmis „La mulţi ani!” Sucevei şi sucevenilor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: