630 de ani de atestare documentară a Sucevei

> Manifestările de sâmbătă au fost deschise în Sala Voievozilor din Cetatea de Scaun în prezenţa a numeroase oficialităţi

 Manifestările prin care s-a marcat împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei au fost deschise, sâmbătă dimineaţa, în Sala Voievozilor din Cetatea de Scaun a Sucevei, în prezenţa a numeroase oficialităţi, cu citirea documentului care atestă documentar Suceava, respectiv scrisoarea principelui Petru I Muşat adresată regelui Poloniei, Vladislav al II-lea Jagello, în care este menţionat marele împrumut financiar de „trei mii de ruble de argint frâncesc” pe care voievodul moldovean îl acorda acestuia din urmă, gajul fiind regiunea Pocuţiei, document datat la 10 februarie 1388 şi emis în Cetatea Sucevei.

 Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a făcut apoi o prezentare succintă a istoriei Cetăţii de Scaun, arătând fazele de dezvoltare a cetăţii şi importanţa acestui obiectiv, menţionând că, odată cu anul 1675, în urma luptelor polono-otomane, otomanii au decis să fie dărâmate cetăţile moldoveneşti Suceava şi Neamţ, an în care Cetatea de Scaun suferă prima mare demantelare. Cetatea, peste 10 ani, suferă o prăbuşire pe latura de nord, în urma unui cutremur.

Ulterior, odată cu venirea austriecilor, cetatea este cuprinsă în ansamblurile de bunuri ale statului şi li se permite sucevenilor să folosească piatra pentru construcţii edilitare.

Emil Ursu a mai arătat că prima restaurare modernă a cetăţii se datorează arhitectului Karl A. Romstorfer, cel care între 1895 şi 1904 degajează zidurile de moloz şi face planul cetăţii, ocazie cu care sunt recuperate foarte multe piese arheologice.

Directorul Muzeului Bucovinei a prezentat şi următoarele perioade de restaurare a obiectivului, cea mai recentă fiind efectuată în perioada 2010-2015, când i s-a dat actuala faţă, în urma unui proiect cu finanţare europeană.

La deschiderea manifestărilor de marcare a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, invitaţi de primarul Ion Lungu, au fost prezenţi şi foştii primari Filaret Poenaru şi Ioan Toma; fostul primar Marian Ionescu a transmis că nu poate participa.

Între participanţi s-au aflat preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, ÎPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, parlamentarii Angelica Fădor, Ioan Bălan, Virginel Iordache, Andi Grosaru, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate, ca şi reprezentanţi ai administraţiilor partenere ale Sucevei din Sosnowiec (Polonia), Cernăuţi (Ucraina) şi Soroca (Republica Moldova).

Manifestările au continuat sâmbătă cu o slujbă de pomenire oficiată în Capela Cetăţii de Scaun, cu semnarea protocolului de înfrăţire între Suceava şi Soroca şi cu acordarea de diplome şi medalii aniversare mai multor personalităţi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: