Fermieri din judeţul Suceava au încasat pe nedrept subvenţii UE de 27,55 de milioane de lei

> La finele anului trecut, înregistrate erau peste 14.500 de debite, la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală ajungând, în vederea executării silite, 280 de dosare, pentru recuperarea a 1,43 de milioane de lei

>Dacă debitorii nu-şi plătesc obligaţiile, APIA poate face deduceri din plăţile viitoare sau să transmită titluri executorii către ANAF, arată directorul executiv Eugen Mogoş

 La începutul anului 2018, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea 14.538 de debitori europeni „rezultaţi” din acordarea sprijinului financiar pentru schemele aferente cererii unice de sprijin pe suprafaţă în campaniile 2007-2017, 699 dintre aceştia fiind înregistraţi pe durata anului trecut. Conform unei informări semnate de Eugen Mogoş, director executiv al instituţiei, valoarea totală a debitelor este de 27,55 de milioane de lei, în anul 2017 stabilindu-se debite de 3,94 de milioane de lei. Conform şefului APIA Suceava, în total, în perioada 2007-2017, s-a reuşit recuperarea a 20,95 de milioane de lei, doar în anul anterior din debite adunându-se 2,92 de milioane de lei. Astfel, de încasat au mai rămas 5,33 de milioane de lei, la finele lui 2017 procentajul de recuperare a debitelor înregistrate la nivelul Centrului Judeţean Suceava era de 76.

„În mod obişnuit, stingerea creanţelor se face prin conformarea voluntară, adică prin plata directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe. În situaţia în care debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele în care acestea au devenit exigibile, din punct de vedere juridic se naşte dreptul APIA de a efectua deduceri din plăţile viitoare sau de a demara acţiuni de executări silite, în sensul transmiterii titlurilor executorii către ANAF” reliefează Eugen Mogoş.

Din totalul recuperat, 11,98 de milioane de lei reprezintă diverse compensări, recuperările prin plată voluntară fiind de 8,93 de milioane de lei. Potrivit lui, instituţia suceveană a întocmit şi transmis 215 de procese-verbale de calculare de accesorii la debite. Pe de altă parte, către 99 de fermieri care au făcut plăţi voluntare, iar între timp au intervenit compensări, s-a restituit un total de 98.933 de lei. În 95 de cazuri, APIA a revocat titluri de creanţă în valoare de 136.432 de lei, constatându-se că fermierii cu pricina au decedat între timp. Pe de altă parte, în situaţiile în care nu s-a reuşit recuperarea prin conformare voluntară sau compensare, dosarele au fost transmise Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea demarării procedurilor de executare silită. Este vorba despre 280 de documentaţii, suma de executat ridicându-se la 1,43 de milioane de lei. În 60 de cazuri, în care de recuperat erau sume de până la 10 de lei, nu s-au mai întocmit procese-verbale de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare.

De cealaltă parte, în anul 2017, în Registrul debitorilor naţionali au fost înregistrate 147 de procese-verbale de constatare aferente diverselor tipuri de sprijin financiar din bugetul de stat, pentru intervalul 2007-2017 acestea însumând 601.090 de lei. Pe durata anului trecut au fost recuperate 35 de creanţe în valoare de 358.420 de lei, precum şi accesorii de 33.297 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: