În contextul creşterii cazurilor de viroze şi de gripă

Spitalele din judeţ, cu excepţia celor din Rădăuţi şi Gura Humorului, au restricţionat accesul vizitatorilor

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis spitalelor din judeţ care sunt măsurile care se impun în condiţiile creşterii numărului cazurilor de viroze respiratorii şi a afecţiunilor compatibile cu gripa.

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se menţionează că toate spitalele din judeţ au restricţionat accesul vizitatorilor, cu excepţia Spitalului Municipal Rădăuţi şi a Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, care îşi vor adapta conduita în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

De precizat este că DSP Suceava a transmis, miercuri, o adresă către spitalele din judeţ prin care recomandă adoptarea unor măsuri specifice în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a intensificării activităţii gripale, printre aceste măsuri numărându-se restricţionarea sau interzicerea, după caz, a accesului vizitatorilor în sectoarele de risc, interzicerea vizitatorilor ce prezintă simptomatologie respiratorie, efectuarea triajului epidemiologic al personalului din toate secţiile şi compartimentele la intrarea în serviciu, iar angajaţii depistaţi cu simptomatologie respiratorie să fie scoşi temporar din sectorul de activitate.

Totodată, DSP Suceava a mai recomandat efectuarea triajului epidemiologic al pacienţilor la internare, în vederea evitării constituirii unor situaţii de risc epidemiologic, asigurarea echipamentului de protecţie în cantităţi suficiente în secţii şi compartimente, precum şi vaccinarea personalului care nu s-a vaccinat antigripal până în prezent.

Sursa citată precizează că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, ieri, DSP Suceava o serie de recomandări adresate tuturor furnizorilor de servicii medicale, care au fost comunicate acestora.

Printre precauţiile standard recomandate de INSP furnizorilor de servicii medicale se numără evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie şi evitarea aglomerărilor de persoane în spaţii închise, spălarea mâinilor, aerisirea spaţiilor în care se desfăşoară activităţile, purtarea măştilor de unică folosinţă de către persoanele care prezintă febră însoţită de manifestări respiratorii.

Totodată, INSP mai recomandă atât informarea populaţiei ca în cazul în care o persoană dezvoltă simptome severe sau simptome care nu se ameliorează în termen de 72 de ore de la debut sau care are un risc crescut de complicaţii cauzate de gripă să se prezinte la medic, cât şi continuarea vaccinării antigripale a populaţiei şi a personalului din unităţile sanitare.

În cazul spitalelor, INSP recomandă printre altele raportarea la DSP a eventualelor episoade (mai mult de trei cazuri) de îmbolnăviri prin afecţiuni acute de căi respiratorii, survenite simultan sau într-o perioadă scurtă de timp, în secţiile de spitalizare, dar şi instruirea personalului medico-sanitar şi auxiliar privind măsurile ce se impun pentru prevenirea transmiterii infecţiilor respiratorii acute.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a decis, marţi, limitarea accesului vizitatorilor la două ore pe zi din cauza creşterii numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv cu evidenţierea virusurilor gripale, dar şi a ratei scăzute de vaccinare antigripală în rândul persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Astfel, programul de vizită este prevăzut pentru intervalul orar 15 –17, de luni până vineri, şi de 13 – 15 în zilele de sâmbătă şi duminică.(N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: