Peste 100 de artişti participă la ediţia din acest an a proiectului „10 pentru folclor”

Ansamblul Folcloric Călineştenii Ţării Maramureşului

Începând de luni, 12 februarie, şi până vineri, 16 februarie, peste 100 de artişti populari din judeţul Suceava şi nu numai vor lua parte la cea de-a III-a ediţie a proiectului „10 pentru folclor”. Deschiderea oficială va avea loc la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, apoi caravana se va deplasa către Căminul Cultural Rădăşeni, unde, de la ora 14, sunt aşteptaţi localnicii. Marţi, 13 februarie, proiectul „10 pentru folclor” va ajunge la Căminul Cultural Dorna Arini, ora13, iar de la ora 17 va începe întâlnirea spectacol de la Casa de Cultură Broşteni. Miercuri, 14 februarie, echipa „10 pentru folclor” va poposi la Casa de Cultură din Cajvana, la ora 13, iar de la ora 17 la Căminul Cultural Arbore. Joi, 15 februarie, de la ora 13, va începe întâlnirea-spectacol de la Şcoala „Bogdan Vodă”. Nr. 5 din municipiul Rădăuţi, apoi la ora 16.30 va avea loc întâlnirea spectacol la Căminul Cultural Hănţeşti. În ultima zi a proiectului sunt programate, de la ora 13, întâlnirea-spectacol din comuna Slatina, care va avea loc la căminul cultural din localitate, iar de la 16, la Căminul Cultural Baia va avea loc finala „10 pentru folclor”.

„Sunt foarte fericită că, de la an la an, echipa noastră creşte frumos, tot mai mulţi artişti doresc să ne sprijine cauza. Pe lângă participarea hunedoreanului Ovidiu Homorodean, tot timp de o săptămână ni se vor alătura membrii Ansamblului Folcloric Călineştenii Ţării Maramureşului, împreună cu Măriuca Verdeş, o tânără interpretă de folclor foarte talentată şi dedicată promovării folclorului în rândul copiilor. Va mai fi alături de noi, către finalul săptămânii, şi îndrăgita interpretă de muzică populară Vlăduţa Lupău, iar surprizele nu se opresc aici. Poliintrumentistul Leonard Zămă vine cu momente inedite, care sunt convinsă că vor fi pe placul iubitorilor de folclor. La fel ca şi în anii precedenţi, ne vor mai fi alături doi dintre membrii de bază ai echipei «10 pentru folclor». Este vorba despre trompetistul Constantin Mândrişteanu şi de interpretul de muzică populară Grigore Gherman. Anul acesta, datorită unui volum impresionant de muncă din partea instrumentiştilor profesionişti de la Ansamblul Artistic «Ciprian Porumbescu», toţi invitaţii vor fi acompaniaţi de orchestră. Este de apreciat şi efortul trupei de balet a prestigiosului ansamblu sucevean, care pregăteşte zece suite coregrafice de excepţie. Ţin să îi mulţumesc foarte mult managerului Centrului Cultural «Bucovina», Sorin Filip, pentru susţinerea necondiţionată pe care a acordat-o acestui proiect. Mă bucur foarte mult că şi Universitatea «Ştefan cel Mare» Suceava ni s-a alăturat începând cu acest an” a declarat coordonatorul proiectului, Mihaela Bârsan.

Aflăm că, din păcate, reprezentantul nordului Bucovinei, din Cernăuţi, interpretul Grigore Gherman nu va putea fi prezent decât la patru dintre cele zece întâlniri spectacol: „Sunt Grigore Gherman şi susţin cu certitudine proiectul «10 pentru folclor». Anul trecut am participat la toate spectacolele cu marca “10 pentru folclor”. Concluzia a fost una bună: oamenii ne-au primit cu drag, s-au bucurat de cântecele noastre. Mă bucur că acest proiect se desfăşoară în Bucovina noastră şi m-ar bucura şi mai mult dacă ar avea ecou şi peste celelalte zone ale ţării noastre ”.

Echipa „10 pentru folclor” din acest an este formată din interpretul de muzică populară George Finiş – reprezentatul Consiliul Judeţean, inspectorul şcolar de arte Loredana Ceică – reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, interpretul de muzică populară Alexandru Brădăţan, maestrul coregraf Costinel Leonte, interpretul de muzică populară hunedorean Ovidiu Homorodean, realizatorul de emisiuni tv Mihaela Bârsan – coordonatorul proiectului, poliinstrumentistul Leonard Zamă, preşedintele Alianţei Sindicatelor din învăţământ Suceava – Giani Leonte, interpreta de muzică populară Angelica Flutur, preotul Iulian Florea, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Suceava.

Unul dintre cei care au pus bazele acestui proiect, trompetistul Constantin Mândrişteanu, a declarat: „Recunosc că în momentul în care mi s-a propus să fac parte din acest proiect am fost puţin sceptic. Iată-ne însă ajunşi la cea de-a III-a ediţie. Aşteptările nu au fost în zadar: folclorul a devenit obiect de studiu opţional într-o măsură mult mai mare. Mulţumesc Televiziunii Intermedia şi Mihaelei Bârsan pentru că m-au făcut părtaş la acest minunat proiect”.

Proiectul „10 pentru folclor” este organizat de Televiziunea Intermedia, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, alături de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Rădăuţi, Primăria Oraşului Cajvana, Primăria Oraşului Broşteni, Primăria Rădăşeni, Primăria Dorna Arini, Primăria Arbore, Primăria Hănţeşti, Primăria Slatina şi Primăria Baia. Sponsorii proiectului sunt: Casa de modă Janice, Fly Music Bosanci, Salonul de înfrumuseţare Bellisima, Depozitul de flori „Simfonia florilor” şi Avon Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: