Terminalul Aeroportului Suceava va fi extins printr-un proiect de 17 milioane de lei

> Astfel, se va dubla capacitatea de procesare a pasagerilor

 Terminalul Aeroportului Suceava va fi extins printr-un proiect în valoare de 17,18 milioane de lei, a decis, ieri, deliberativul judeţului, banii urmând să fie asiguraţi dintr-un credit pe care judeţul Suceava l-a aprobat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că noul terminal este proiectat pentru procesarea a peste 500.000 de pasageri anual şi că, astfel, vor putea fi procesaţi 340 de călători pe oră, aşa încât să permită ca în acelaşi timp să poată fi procesate două curse externe şi una internă.

Estimările sunt că în 5-7 ani Aeroportul Suceava va avea 520.000-530.000 de pasageri anual.

Proiectul prevede o extindere a clădirii pentru terminalul pentru curse externe care va avea o suprafaţă de circa 1.500 mp, dar că va fi extins şi actualul terminal, care va fi folosit pentru curse interne.

Liderul grupului PSD din Consiliul Judeţean Suceava, Mihai Grozavu, a spus că apreciază acest studiu, dar consideră că va trebui integrat în proiect şi Centrul Economic „Bucovina” Suceava (CEBS).

Flutur a răspuns că toată discuţia se face în paralel şi că oricum spaţiile CEBS vor fi integrate în proiectul de realizare a unui parc industrial în apropierea Aeroportului Suceava, unde să fie şi sediul clusterului inovativ iniţiat împreună cu Universitatea Suceava şi agenţi economici.

El a spus că pentru tranziţia la un terminal nou s-a luat în calcul şi folosirea a două pavilioane ale CEBS, dar se pare că soluţia cu introducerea de noi containere lângă pistă este mai ieftină, cealaltă soluţie având nevoie de măsuri de siguranţă sporite.

„Bătălia noastră este cu timpul” a spus Flutur, care a arătat că Aeroportul Suceava este în competiţie directă cu aeroporturile din Iaşi şi Bacău.

De aceea el a propus soluţia finanţării noului terminal printr-un credit; iar, dacă va exista posibilitatea, acest proiect să fie transferat pe fonduri europene.

Totodată, Flutur a spus că problema majoră a Aeroportului Suceava este că nu va putea să mai obţină fonduri de la autoritatea judeţeană şi că va trebui să se dezvolte astfel încât să-şi asigure singur finanţarea, motiv pentru care este necesară deschiderea de noi rute, anunţând că, săptămâna viitoare, la Suceava va sosi directorul Tarom pentru discuţii în acest sens.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că este nevoie ca în perioada următoare judeţul să primească plafon de împrumut de la Ministerul Finanţelor Publice pentru accesarea creditului aprobat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: