Cuvânt de preţuire părintelui arhim. Grigore Halciuc, stareţul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava

Între bucuriile cald mângâietoare de suflet ale acestui început de an, un loc aparte îl ocupă cea prilejuită astăzi, 8 februarie 2018, de aniversarea împlinirii a 80 de ani de viaţă ai arhimandritului Grigore Halciuc, stareţul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, un prilej deosebit de a mulţumi lui Dumnezeu pentru darul sfânt al vieţii şi pentru darurile revărsate asupra Sfinţiei Sale, pe care le-a cultivat prin rugăciune şi osteneală, prin înţelepciune şi stăruinţă, spre binele Bisericii şi slava lui Dumnezeu.

 În această zi binecuvântată de Dumnezeu, bucuria Sfinţiei Sale pentru o viaţă trăită în slujirea lui Hristos se împleteşte cu maturitatea duhovnicească dobândită din încercările şi greutăţile prin care a trecut în misiunea grea ce i-a fost încredinţată cu 40 de ani în urmă, aceea de a fi stareţul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, cea mai îndelungată şi prosperă stăreţie din istoria de aproape cinci veacuri a mănăstirii, cu cele mai bogate realizări în spaţiul mănăstirii, cu împliniri care uimesc pe oricine.

A lucrat cu timp şi fără timp în folosul Bisericii, iar meritele Sfinţiei Sale nu au fost trecute cu vederea. În 1955 a intrat în viaţa monahală şi a fost tuns în monahism la Mănăstirea Putna în 1974, iar în 1975 a fost hirotonit ieromonah, primind apoi rangul de protosinghel şi rangul de arhimandrit, iar din 1978 stareţ al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”. A învăţat de la marii călugări arta smereniei, iubind discret, fără ostentaţie, rugăciunea. Între multele amintiri frumoase pe care le păstrez cu sfinţenie în sipetul sufletului meu, evoc cu bucurie persoana părintelui stareţ arhim. Grigore: fire energică, harnic, înţelepciune de Pateric, răbdare şi smerenie multă, multă. Cu adevărat, fapta vorbeşte despre viaţa părintelui stareţ, care este, fără a exagera cu nimic, cu adevărat un ctitor şi adăugitor al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou din Suceava”. Nu s-a încurcat în mrejele vremurilor şi nu a dat somn ochilor săi şi nici genelor dormitare până nu a văzut lucrul început bine făcut. Când multiplele ascultări nu-i îngăduiau prezenţa fizică la slujbele liturgice, absenţa era suplinită de rugăciunea tainică a minţii.

 Astăzi, când împlineşte 80 de ani de la naşterea după trup, doresc să-i adresez sincere mulţumiri pentru implicarea şi râvna lucrării mântuitoare, pentru că sunt ceea ce sunt astăzi şi datorită ajutorului pe care în urmă cu mai bine de trei decenii şi jumătate mi l-a acordat, rugând pe Milostivul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate deplină, pace multă şi bucuria duhovniceştilor împliniri.

 Cu smerită metanie, al Sfinţiei Voastre fiu duhovnicesc

 Diacon VASILE M. DEMCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: