Certificatele verzi pentru cea mai mare centrală pe biomasă din Europa centrală şi de sud, decontate cu o întârziere de 2 ani

>Deoarece capacitatea Bioenergy de a se aproviziona cu combustibil este redusă, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă să rămână fără căldură şi apă caldă >„Am deblocat o tranşă de 4 milioane de lei cu care vom plăti energia electrică şi gaze naturale către E.ON, astfel încât să putem asigura în continuare căldură şi apă caldă” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei

 Societatea comercială Bioenergy Suceava a reuşit să încaseze 4 milioane de lei pentru certificatele verzi din anul 2016. Anunţul a fost făcut de Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că deblocarea dreptului respectiv a avut loc după întâlnire la Autoritatea pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la care au participat şi Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy, şi Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, acţionarul firmei sucevene. La suma amintită, de la bugetul local se adaugă 500.000 de lei, sumă datorată în contul facturilor emise pentru consumul de apă caldă şi căldură al unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Ca urmare a neîncasării contravalorii certificatelor verzi emise încă din urmă cu 2 ani, producătorul de energie termică şi energie electrică pe biomasă, Bioenergy, se află într-o situaţie financiară precară, putând cu greu să-şi plătească furnizorii şi ratele la creditul contractat pentru ridicarea centralei din Lunca Sucevei. Întrucât posibilitatea de aprovizionare cu combustibil este redusă, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă să rămână fără căldură şi apă caldă. Potrivit edilului-şef, în vederea stabilirii unor strategii, o întrevedere va fi realizată inclusiv cu reprezentaţii E.ON.

„Am deblocat o tranşă de 4 milioane de lei cu care vom plăti energia electrică şi gazele naturale către E.ON, astfel încât să putem asigura în continuare căldură şi apă caldă. Sigur, vom avea o întâlnire şi cu reprezentanţii E.ON, o strategie pe termen scurt fiind cea de a trece această iarnă, iar una pe termen mediu, de a clarifica reglementările privind certificatele verzi, pentru care am găsit înţelegere şi la vicepreşedintele ANRE” a spus şeful administrativului local, menţionând că de schimbarea defavorabilă a normelor în cauză este răspunzător Guvernul Cioloş.

Producătorul din Lunca Sucevei este obligat ca, până pe 11 octombrie 2018, să furnizeze energia termică la un preţ de 116 pe gigacalorie, fără TVA

Reamintim că investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la 86 de milioane de euro, fiind cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud, susţinută de o companie privată, şi asigurând printre cele mai bune valorificări superioare ale deşeurilor din lemn.

„S-a făcut această investiţie foarte bună, într-o fabrică de ultimă generaţie şi, iată, este păcat că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui. Sper ca în urma acestor demersuri să asigurăm apa caldă şi căldura sucevenilor” a explicat Ion Lungu. De precizat este, de asemenea, că la semnarea contractului din 30 aprilie 2013, dintre municipiul Suceava şi Bioenergy Suceava, societatea producătoare din Lunca Sucevei îşi asuma obligaţia conform căreia preţul de furnizarea a energiei termice la gardul centralei să nu depăşească 116 pe gigacalorie, fără TVA, pentru o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune a obiectivului, respectiv până pe 11 octombrie 2018.

Aceasta nu i-a „încălzit” prea mult pe locuitorii reşedinţei de judeţ, Consiliul Local aprobând creşterea tarifului pentru populaţie de la 178 de lei la 240 de lei pe gigacalorie. Astfel, cei racordaţi la sistemul centralizat plătesc 75% din factura totală la energia termică, diferenţa de 25% fiind acoperită din bugetul local.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: