Potrivit procurorului-şef Daniel Horodniceanu

OUG pentru funcţionarea DIICOT este incompletă

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat luni că ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea şi funcţionarea instituţiei pe care o conduce este incompletă, iar după mai bine de un an ea nu a fost încă adoptată de către Parlamentul României.

„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea DIICOT, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost şi este o soluţie legislativă incompletă, un răspuns insuficient la nevoile curente de dezvoltare instituţională, cât şi la ameninţările definite la nivel naţional, european şi internaţional. (…) După adoptarea OUG, acesta a intrat în procedura parlamentară de aprobare, unde, după 14 luni, se află şi la acest moment. Pe tot parcursul anului 2017, am fost activi la comisiile juridice ale camerelor pentru a ne prezenta argumentele în adoptarea legii de aprobare a OUG, cu amendamente. Ar fi fost mult mai uşor dacă România avea o viziune strategică integrată cu privire la combaterea criminalităţii organizate” a afirmat Daniel Horodniceanu, la prezentarea bilanţului DIICOT pe 2017, citat de Mediafax.

Şeful DIICOT a mai precizat că este necesară o mai bună coordonare şi cooperare la nivel naţional pentru combaterea criminalităţii organizate, lucru care nu s-a întâmplat pentru că s-au schimbat cinci guverne în ultimii 3 ani.

„În cei aproape 3 ani de mandat ai conducerii DIICOT s-au succedat cinci guverne, dialogul instituţional fiind purtat cu cinci miniştri ai Justiţiei, patru miniştri de Interne, trei procurori generali. Am prezentat fiecăruia dintre ei concluziile noastre cu privire la stadiul de dezvoltare a abordării strategice a criminalităţii organizate. În continuare ne găsim în aceeaşi situaţie: fără o analiză naţională de riscuri şi ameninţări, fără un document strategic integrator, structuri operaţionale de suport insuficiente pentru abordarea investigaţiilor financiare pentru identificarea şi sechestrarea produsului infracţional, resurse umane inadecvate numeric în poliţie” a conchis Horodniceanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: